"Geen echte Ronde van Vlaanderen"

Print
MEERBEKE - "Mooie winnaar, daar niet van, maar dit was geen echte Ronde van Vlaanderen. Dario Pieri tweede, zoiets kan niet. Ik heb die jongen van de hele dag niet gezien."
BR>Het wedstrijdverloop van de 84ste Ronde van Vlaanderen vond geen genade in de ogen van de tweevoudige winnaar van Vlaanderens Mooiste.
"Een hoofdmacht van dertig renners samen na de Bosberg, ongehoord zoiets. De finale - schitterende Tchmil trouwens - zette me op het puntje van de stoel, maar daar hield het dan ook bij op. In Milaan - Sanremo en Parijs - Tours heeft een renner die zich de hele dag verstopt, winstkansen. In de Ronde van Vlaanderen mag dat niet. Wat ik gisteren zag, moet uniek zijn in de geschiedenis van deze klassieker. De schuld afschuiven op het lenteweer zou al te makkelijk zijn. Beweren dat er niemand in het hele peloton is die bekwaam is de anderen op afstand te fietsen, ligt allicht dichter bij de waarheid. Correctie: Frank Vandenbroucke kan dat, maar die fietste niet mee. Dat kan ik na een vertoon als dat van gisteren alleen maar betreuren."

"Ivanov werd te vroeg opgeofferd"


MEERBEKE - "Deze Ronde gaat de geschiedenis in met slechts één zekerheid: er stond een goeie winnaar op het podium. Een man die dat verdient. De rest is gokken met als en indien. Allicht krijg je een andere wedstrijd als er onderweg feller en sneller gekoerst wordt. Maar zeker is dat niet. Allicht loopt het voor Van Petegem ook heel anders af, als hij zijn ploegmaats niet zo vroeg in de vuurlijn stuurt. Maar ook daar durf ik geen eed op doen.
Toch iets over die tactiek van de Farm Frites. Als je zoveel goeie renners in koers hebt, mag je die niet alleen gebruiken om op kop van de groep te fietsen. Om defensief te rijden en gaten te dichten. Dan moet je eens iemand mee in de aanval sturen. Met Tafi en Wauters had dus een ploegmaat van Peter mee moeten zijn. Dan zitten de anderen meer op hun gemak. En dan had Peter in de finale zeker nog een paar ploegmaats bij zich gehad. Ivanov reed als een speer, misschien was hij wel de beste man in koers. Zo iemand offer je niet zo vroeg op".

"Schitterend nummer van Tchmil"


MEERBEKE - De Ronde van Vlaanderen maakte gisteren een ommetje langs casa Eric Leman, als eerbetoon aan de drievoudige winnaar van Vlaanderens Mooiste. De voormalige kampioen vond, tussen alle huldigingen door, toch nog de tijd om met volle teugen te genieten van de afloop van de klassieker. "Akkoord, het wedstrijdverloop kon misschien iets boeiender, maar die prangende finale maakte toch behoorlijk veel goed."
Leman keek verbluft naar de machtsontplooiing van Andreï Tchmil. "Je moet van een goed jaar zijn om te doen wat Tchmil daar deed. Elf kilometer lang opboksen tegen een overmacht, nooit meer dan twintig seconden voorsprong: die stunt volbrengen is alleen de héél groten gegeven. De Belg is een toonbeeld van professionaliteit en beroepsernst, echt iemand die je zo'n grote zege voluit gunt. In volle finale afstand nemen van een grote groep die mekaar voordien geen centimeter speling gunde: je moet het maar voor mekaar krijgen."
Nu in het nieuws