KBC verdient 29 miljard aan Franse bank

Print
BRUSSEL - KBC mag in één klap 29 miljard frank winst bijschrijven in zijn boeken. De Vlaamse financiële groep verdient dat bedrag met de verkoop van zijn aandelen in de Franse bank Crédit Commercial de France (CCF) aan het Britse HSBC. Het zag er een tijdje naar uit dat KBC zelf kandidaat was om de middelgrote Franse bank over te nemen. In maart vorig jaar nam de Vlaamse financiële groep voor zowat 25 miljard frank de 7,8%-participatie van Mutuelles du Mans Assurances (MMA) in CCF over. Hij vijzelde zo zijn totale belang in de Franse instelling op tot zowat 18% en werd daarmee eventjes de grootste aandeelhouder.
BR>CCF was ook een rendabele instelling, waarmee KBC al geruime tijd goede relaties onderhield. Directievoorzitter Remi Vermeiren van KBC had er trouwens een zitje in de raad van bestuur. Hij kon op die manier alle strategische wendingen vanop de eerste rij meemaken. KBC kreeg evenwel geen vrijgeleide. Ook de Nederlandse ING-groep toonde interesse in CCF. Onze noorderburen deden niet onder voor hun Vlaamse collega's en bouwden stelselmatig hun belang op tot 19,2%, waarmee ze meteen KBC enkele maanden later al onttroonden als grootste aandeelhouder van CCF. De Vlaamse instelling had toen al laten weten dat een totale overname van CCF geen spek voor haar bek was.
Maar ook ING slaagde er niet in om CCF in te lijven. De Nederlanders deden nochtans tweemaal een formele poging. Een eerste officieel bod werd reeds na 48 uren teruggetrokken toen bleek dat de Fransen zich niet in de stijl van onze noorderburen konden vinden. En vorige maand liet ING opnieuw zijn intentie blijken toen voorzitter Godfried van der Lugt van ING de Fransen tot eind mei de tijd gaf om over het Nederlandse bod opnieuw na te denken. De verrassing kwam evenwel uit Britse hoek. De groep HSBC overtroefde iedereen met een bod op CCF van 11 miljard euro of 440 miljard frank. HSBC wil voor elk aandeel CCF 150 euro neertellen of er 13 HSBC-aandelen voor in de plaats geven.
Het Britse bod werd zaterdag unaniem aanvaard door de raad van bestuur van CCF en dus ook door KBC en ING. Ze verdienen er overigens een goede stuiver aan. De Vlaamse groep ontvangt voor zijn aandelen 714,7 miljoen euro of bijna 29 miljard frank meer voor dan wat hij er bij de aankoop zelf voor betaalde. De Nederlanders boeken een meerwaarde van 900 miljoen euro. KBC liet al weten met de opbrengst haar financiële positie te versterken en verdere expansie te zullen financieren.

Nu in het nieuws