Tijd om te vrijen voor de wilde hamster

Print
Nog drie nachtjes slapen en dan kunnen ze weer: de laatste wilde hamsters van Nederland gaan voor nageslacht zorgen. Zaterdag zijn ze voldoende ontwaakt uit hun maandenlange winterslaap om de daad te verrichten. De voortplanting is van groot belang, omdat er nog slechts veertien van deze diertjes in Nederland bekend zijn. De hamsters, ook wel korenwolven genoemd, verblijven sinds vorig jaar in Diergaarde Blijdorp en bij vereniging Das en Boom te Beek-Ubbergen. De verzorgers hebben kosten noch moeite gespaard om de vrijpartij te vergemakkelijken. Zo zijn er aparte hokken gemaakt. Ook kan het mannetje voortaan ontsnappen na het beklimmen van het vrouwtje.
BR>"Volgens de literatuur bijten de hamstervrouwtjes het mannetje soms dood nadat ze zijn gedekt", weet Dirkmaat. Als extra zekerheid is boven de kooien een microfoon gehangen met een verbinding naar de slaapkamer van de verzorgster. "Als dan wat gegil klinkt van een gebeten mannetje, dan kan ze in haar nachtjapon toesnellen om het diertje redden." De eerste borelingen worden al verwacht over drie weken, rond Goede Vrijdag. In totaal kunnen deze zomer twintig tot tachtig hamsters geboren worden. Of de nieuwkomers al dit jaar in de natuur uitgezet kunnen worden, is volgens Dirkmaat echter twijfelachtig.
Volgens de natuurbeschermer hebben de diertjes een reservaat van minstens 45 hectare nodig, maar dat is nog niet beschikbaar. Hij meent dat het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij te weinig geld uitlooft aan boeren om hun terrein hamstervriendelijk te maken. Mogelijk neemt de vereniging genoegen met een soort opvangkamp van twintig hectare in Heer bij Maastricht. Daar zijn twee boeren bereid de hamsters op te vangen. Daar komt misschien ook een voorlichtingscentrum en bewaking.
Nu in het nieuws