CDV neemt opnieuw deel aan verkiezingen in Mechelen

Print
"Wij trekken opnieuw onder eigen naam of samen met anderen naar de Mechelse kiezers." Dat zeggen gewezen burgemeester Jos Vanroy en François Mossoux van de Christen Democratische Vernieuwing (CDV). De voorbije maanden onderhandelden beiden met de CVP over een mogelijke verzoening maar die gesprekken leverden niets op. "We gaan nu onze eigen kans en staan daarbij open voor gesprekken met mensen van alle partijen, ook die van het Vlaams Blok", zegt Jos Vanroy.
BR>Gewezen burgemeester Jos Vanroy richtte samen met Gust Emmeregs, Fons Vanstappen en Lea Clarijs net voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 de CDV op. De vier waren enkele jaren eerder uit de CVP gestoten na felle ruzies. De partij haalde toen één zetel, die Herbert Crol na het ontslag van Luc Charlier innam. Sinds Crol opnieuw toetrad tot de CVP is de CDV dat gemeenteraadszitje kwijt. "We vragen Crol nu om zijn ontslag in te dienen en de zetel terug te geven aan de partij. Tenslotte hoort die zetel aan de CDV toe", meent Jos Vanroy.
De voorbije maanden zaten CDV en CVP opnieuw aan tafel om tot een verzoening te komen. "Wij hebben ons lijstje van gespreksonderwerpen overgemaakt. De CDV vroeg eerherstel voor de mensen die uit de partij zijn gezet, CVP-lidmaatschap voor iedereen die wil teruggaan, vertegenwoordigers in het CVP-partijbestuur en het stopzetten van het hinderlijk rechtsgeding tegen Gust Emmeregs en de sporthal Leest. De CVP weigert om te praten over de problemen uit het verleden waarop wij beslist hebben onze eigen weg te gaan", zeggen Jos Vanroy en François Mossoux.
Naast Jos Vanroy en François Mossoux zijn ook Gust Emmeregs en Fons Vanstappen opnieuw kandidaat voor de CDV. Verschillende mogelijkheden staan nog open. "De volgende weken praten we met alle democratische partijen, behalve de CVP. Met het Vlaams Blok als partij spreken we niet, maar we staan wel open voor bepaalde gematigde vertegenwoordigers van die partij."

"Aparte lijst veroorzaakt verdeeldheid"


CVP-voorzitter Karel Van Butsel noemt de beslissing van de CDV om met een aparte lijst naar de gemeenteraadsverkiezingen te trekken een grote fout.
"Dit heeft alles te maken met de persoonlijke machtsgeilheid van één man die erop uit is om de CVP te schaden. Zo'n aparte lijst zorgt voor verdeeldheid bij een aantal kiezers en zal alleen in de kaart van het Vlaams Blok spelen. Deze beslissing kan de CVP een zetel kosten. Maar eigenlijk verliest de hele Mechelse politiek bij zo'n initiatief dat alleen om persoonlijk ambities draait", zegt Karel Van Butsel.
De CVP denkt er niet aan om het gemeenteraadszitje van ex-CDV'er Herbert Crol terug te geven aan de CDV. "Crol is zelf verkozen en hoeft geen ontslag te nemen. Wij hebben geprobeerd met de CDV te praten. Maar haar vraag om de rechtszaak van de stad tegen Gust Emmeregs te stoppen is een staaltje oude politieke cultuur. Wij willen over de toekomst praten, de CDV alleen over de problemen van het verleden."

MEEST RECENT