"De Kunstbende opent deuren"

Print
BRUSSEL - De opvolgers van dEUS, Dominique Deruddere en Compagnie C. de la B. staan klaar. Dat werd zaterdag duidelijk tijdens de finale van de Kunstbende in de Brusselse cultuurtempels AB en Kladaradatsch Palace. De eerste editie van de Kunstbende - een kunstwedstrijd voor artistieke duizendpoten tussen 12 en 19 jaar - was een succes. 1.400 jongeren namen deel aan de voorrondes in verschillende provincies en 88 deelnemers haalden de finale. Die bood vooral een bonte mix van prettig gestoorde performances, leuke concertjes, acrobatische danscreaties en andere creatieve uitdagingen. Jury en publiek hadden zagen meteen in dat jong België best tot iets creatiefs in staat is.
BR>De organisatoren waren ook tevreden. De kunstwedstrijd is nog niet zo'n succes als in thuishaven Nederland - daar begint De Kunstbende aan z'n tiende jaar en trekt het evenement jaarlijks zo'n 5 à 6.000 jongeren - maar de Belgische basis voor de volgende edities is alvast gelegd. "Hier kan je echt talentembryo's ontdekken", vertelt Mark Verstappen van kunstencentrum voor kinderen Villanella. "De Kunstbende is niet gericht op carrière, maar wel op jonge gasten die hun ding willen doen en nog niet echt weten of ze een kunstopleiding willen volgen. Het peil van de eerste finale was verrassend sterk."
De prijsuitreiking was voor alle finalisten dan ook een spannend moment. Lotte Knaepen (17) uit Kiewit en Marissa Ruffo (16) uit Zonhoven waren blij verrast toen ze als Mary Lou de hoofdprijs wonnen in de categorie dans. "Onze act Lost Grooves gaat over twee meisjes die schrik hebben dat ze verloren zullen lopen op de wereld. Of we hiermee verder willen gaan? Zeker weten. We pakken elke kans aan die we krijgen." Ook Liselotte Accoe (19) uit Sint-Laureins heeft de smaak te pakken. Zij won in de categorie muziek met een hiphop- en scratchconcert. "Het is geweldig dat wij hier een kans krijgen", zei ze. "Normaal gezien moet je al in een vereniging zitten om iets te bereiken, maar hier mag je gewoon je ding doen. De Kunstbende opent echt deuren."

En de winnaars zijn...


Dit zijn de winnaars van De Kunstbende op een rijtje. Elk van hen krijgt een superdeluxe pas voor De Opkomst, een nieuw kunstenfestival voor en door jongeren en jonge kunstenaars dat van 2 tot en met 5 november plaats vindt in Antwerpen.
muziek: Liz Oost-Vlaanderen
dans: Mary Lou Limburg
theater: De Meisjeskamer Antwerpen
taal: Leen Roels Oost-Vlaanderen
ontwerpen: Sophie Van De Keybus Brussel
fotografie: Willy Cuylits Antwerpen
video: Jamclub Oost-Vlaanderen
alles mag: De Verwarring West-Vlaanderen

.

Nu in het nieuws