"Zonder Van Dale geen dictee-zege"

Print
BRUSSEL - In de fraaie zuilenzaal van het Vlaamse Parlement vond afgelopen zaterdag de nationale finale plaats van het Groot Nederlands Dictee van het Davidsfonds. De pittige spellingswedstrijd lokte voor de zesde editie 150 finalisten van de oorspronkelijke 2.000 deelnemers. Diederik Van Coillie, een 58-jarige leraar Latijn-Grieks, eindigde met amper zes fouten op de eerste plaats. "De concurrentie wordt elk jaar harder", zei de man uit Hechtel-Eksel na afloop. "Bij de eerste editie wist ik nog de tweede plaats te bemachtigen, maar vorig jaar strandde ik op de negende trede. Dat mag niet meer gebeuren, heb ik toen tegen mezelf gezegd. En voilà."
BR>Het geheim van het succes? "De nieuwe Van Dale hardnekkig blijven doorbladeren. Deel twee heb ik toch wel grondig bestudeerd, waarbij ik mijn woordenlijst nauwgezet aanpas of aanvul. Er zijn altijd woorden waar je aan twijfelt - Engelse afleidingen bijvoorbeeld - en als je een paar keer fout gokt, lig je eruit." Eerste Antwerpenaar in de eindstand was Johan Van Dam uit Heindonk. Hij werd vierde in de categorie 'specialisten', terwijl Angela Vekemans uit Kalmthout eerste werd in de categorie 'liefhebbers', waarin minder met moeilijke woorden wordt gegoocheld.
Van Dam, die als ambtenaar op het provinciebestuur van Antwerpen werkt, maakte voor de zesde keer de eindstrijd mee. "Je moet je goed voorbereiden, anders hoor je het in Keulen donderen", zei hij. "Dat komt voor mij goed uit, want ik lees heel graag. Taal is altijd een passie geweest en een plaatsje in de top-5 van beste spellers vind ik dan ook behoorlijk deftig."

.

Nu in het nieuws