"Niet moeilijker dan anders"

Geel pas de derde ploeg die de nul houdt tegen Anderlecht dit seizoen

Wim Vos

BR>

GEEL -

David heeft Goliath net niet verslagen. Het kleine Geel wroette wat het kon, voetbalde zelfs aardig mee maar die ene, dodelijke counter die reus Anderlecht had moeten vellen bleef uit. Al waren ze met het punt dat dit scoreloze gelijkspel opleverde, best tevreden in Geel. "Anderlecht heeft vijfenveertig punten meer dan ons", aldus Bjorn Daelemans. "Maar op het veld was dat nauwelijks te merken."

Het was een absolute primeur. Nog nooit had Geel Anderlecht op bezoek gekregen. Maar de ploeg van trainer Popovics maalde er niet om. Tegen een mat, flauw spelend Anderlecht voetbalde het negentig minuten complexloos, zonder ook maar één keer ernstig in problemen te raken. Bjorn Daelemans: "0-0 is een schitterend resultaat voor ons. Per slot van rekening was het tegen Anderlecht, de vermoedelijke kampioen, een ploeg met zoveel vedetten, zoveel geld ook. Daarom was ik er voor de wedstrijd ook absoluut niet gerust in. Ik hield mijn hart vast voor een monsterscore. 0-5, 0-6, als je ziet wie er allemaal rondloopt, had dat best gekund."

"Voor de wedstrijd hield ik mijn hart vast voor een monsterscore."

Bjorn Daelemans

Maar die afstraffing kwam er niet. Integendeel, Geel hield vrij makkelijk de nul op het bord en dwong zelf enkele goeie kansen af. "Als dat schot van mij op het einde van de tweede helft niet op de voeten van De Wilde strandt, hadden we zelfs kunnen winnen", verwees schaduwspits Daelemans naar zijn gemiste reuzenkans. "Raar dat ons dit wel lukt tegen Anderlecht en niet tegen Aalst en Moeskroen. Wat is de reden van die wisselvallige prestaties? Ik weet het ook niet. Misschien heeft het met concentratie te maken. Een wedstrijd tegen Anderlecht blijft nu eenmaal iets speciaals. Ik zag dat sommige jongens ook nerveuzer waren dan anders. Blijkbaar kan je dan toch iets meer."

Meteen neemt bij Geel de hoop op het behoud opnieuw toe. Doelman Ronny Schuermans: "We staan nu op twee punten van Charleroi. Puur mathematisch is alles nog mogelijk. Maar bovenal moet deze prestatie ons zelfvertrouwen opkrikken. De jongste weken was dat behoorlijk aangetast. Wat logisch is als je tweemaal een voorsprong uit handen geeft. Daarom doet het mij ook zoveel deugd dat we vandaag geen enkel doelpunt hebben geïncasseerd. Wij zijn slechts de derde ploeg dit seizoen die daar tegen Anderlecht in slaagt. Dat bewijst dat we kunnen voetballen, dat we voor niemand bang moeten zijn. Zelfs niet voor Anderlecht. We hebben het niet moeilijker gehad dan in andere wedstrijden."

Al was daar ook beetje geluk voor nodig. Liefst driemaal troffen de Brusselaars de lat. "Ach, we hebben ons deel van de pech al gehad", aldus Schuermans. "Ik denk dat geen enkele ploeg de afgelopen weken zo vaak lat of paal heeft geraakt als Geel. Mag het ons ook eens meezitten, ja?"

Naast hem glunderde Jo Geerinckx. Hij had Anastasiou negentig minuten lang uit de wedstrijd gehouden. "Dit punt is mooi natuurlijk", klonk het nuchter als altijd. "Maar veel belangrijker is volgend weekeinde. Met Beveren-Geel en Charleroi-Lommel staan er dan twee cruciale degradatieduels op het programma. Willen we niet degraderen, dan moeten we zaterdag winnen. Een andere mogelijkheid is er niet." Waarna Geerinckx zijn transfer naar Genk kan afronden? "We zullen zien. Persoonlijk bevalt het voorstel van Genk mij. Maar eerst moeten Geel en Genk tot een overeenkomst komen. Afwachten dus."

Nu in het nieuws