"Een last valt van mijn schouders"

Door faalangst overvallen Joël Smets slaat meteen toe met dubbele reekszege

Jürgen Schrooten

BR>

BROADFORD -

Koala's, kangoeroes, wombats... in Australië lopen heel wat unieke wezens rond. Gisteren hebben de

Aussies

een ander uniek wezen ontdekt: Joël Smets. De KTM-piloot schreef beide reeksen op zijn naam, twee keer na een indrukwekkende remonte. Marnicq Bervoets liet ook van zich spreken. De Palenaar reed in zijn eerste GP 500cc twee beresterke reeksen (tweede en derde). Goed voor de tweede plaats in de eindstand.

Drie jaar had Broadford geen fatsoenlijke regenbui meer gezien. En ja, gisteren was het zover: in de eerste reeks vielen er enkel wat druppeltjes, maar even voor de tweede manche viel de regen met bakken uit de hemel. Het kon het talrijk opgekomen Australische publiek niet deren. In de eerste reeks gingen de 20.000

Aussies

helemaal uit de bol toen hun landgenoten McFarlane en Byrne in de eerste reeks als één en twee door de eerste bocht gingen. Joël Smets zat hen op de hielen, passeerde Byrne, maar ging dan in de vijfde bocht tegen de grond toen hij de kop wilde pakken. Smets zakte weg naar de 22ste plaats, maar begon dan aan een indrukwekkende inhaalrace om uiteindelijk de reeks nog te winnen.

"Die McFarlane knalde tegen mijn voorwiel en daar lag ik dan. 'Het is toch niet waar, zeker', flitste het door mijn hoofd."

Joël Smets

"Die McFarlane kon zijn motor niet meer onder controle houden, week van zijn lijn af en knalde tegen mijn voorwiel. Daar lag ik dan.

Het is toch niet waar, zeker

flitste het door mijn hoofd. Ik was even wat nerveus, maar ik prentte mezelf in om geen zotte dingen te doen. Na een paar ronden had ik het juiste ritme weer te pakken en raasde ik langs iedereen door. Dat is de ervaring die boven kwam. Want als dit vijf jaar geleden gebeurd was, dan was ik in paniek geraakt."

In de tweede reeks dook Smets pas als achtste door de eerste bocht. Even voorbij halfweg reed hij in tweede positie op 12 seconden van Darryll King. De Desselnaar leek de kloof niet meer te kunnen dichten, maar in de laatste ronde sloeg hij keihard toe. "Ik had me eigenlijk al neergelegd bij die tweede plaats. Ik wilde op het natte en gladde circuit geen onnodige risico's nemen. Maar toen Darryll even werd opgehouden, zette ik mijn aanval in. Schouder tegen schouder, ja. Maar dat hoort nu eenmaal bij motorcross. Daarom is onze sport ook veel spectaculairder dan bijvoorbeeld Formule 1."

"De enige die Smets kan kloppen, woont in Dessel."

Trainer Yves Demeulemeester

"Deze overwinning is toch wel een opluchting", glunderde Smets. "Mijn voorbereidingswedstrijden waren zo goed (Smets won negen van de tien reeksen, red) dat ik schrik begon te krijgen:

Gaat het nu niet te goed,

vroeg ik me af. De voorbije week werd ik plots overvallen door faalangst. Want door het uitvallen van Everts zei iedereen dat ik eventjes beide reeksen zou winnen. Dat gaf me niet zo'n plezant gevoel. Nu die GP-zege binnen is, valt er een hele last van mijn schouders. Nu kan ik heel ontspannen naar de GP van Italië toeleven. Want één ding is zeker: het zal een verdomd lang en zwaar seizoen worden."

Eén vraag hoorde je gisteren dikwijls terugkomen:

Wie kan deze Smets afstoppen?

"Zaterdag kreeg ik in mijn hotel een fax van mijn trainer Yves Demeulemeester.

De enige die Joël kan kloppen, woont in Dessel

, had hij erop geschreven. En ik denk dat hij gelijk heeft: daarom ben ik ook zo blij dat ik vandaag mezelf de baas ben gebleven. Dat heeft allemaal met ervaring te maken. Dat is eigenlijk het enige positieve aan ouder worden

(lacht)

."

Eerste reeks: 1. Joël Smets; 2. Marnicq Bervoets;

3. Andrew McFarlane (Aus); 4. Michael Byrne (Aus); 5. Shayne King (NZl); 6. Darryll King (NZl); 7. Andrea Bartolini (Ita); 8. Willie Van Wessel (Ned); 9. Peter Johansson (Zwe); 10. Christian Burnham (G-B); 11. Fransisco Garcia Vico (Spa); 12. Miska Aaltonen (Fin); 13. James Marsh (G-B); 14. Daryl Hurley (Aus); 15. Gert-Jan Van Doorn (Ned);...

23. Thierry Klutz; 27. Filip Van Dijck.

Tweede reeks: 1. Joël Smets;

2. Darryll King;

Marnicq Bervoets;

4. Andrea Bartolini; 5. Peter Johansson; 6. Avo Leok (Est); 7. Shayne King; 8. Willie Van Wessel; 9. Andrew McFarlane; 10. Gert-Jan Van Doorn; 11. Jonas Engdahl (Zwe); 12. Daryl Hurley; 13. Erwin Machtlinger (Oos); 14. Corrie Sargent (NZl); 15. Michael Byrne;...

18. Thierry Klutz; 24. Filip Van Dijck.

Eindstand en WK-tussenstand: 1. Joël Smets 40; 2. Marnicq Bervoets 32;

3. Darryll King 27; 4. Andrea Bartolini 22; 5. Andrew McFarlane 22; 6. Shayne King 20; 7. Peter Johansson 18; 8. Willie Van Wessel 16; 9. Michael Byrne 14; 10. Avo Leok 10.

Nu in het nieuws