"Beter doen dan in '99 was moeilijk"

Print
SANREMO - "Ik wist op voorhand dat het bijzonder lastig zou zijn, beter te doen dan vorig jaar."
BR>Ook in moeilijke momenten durft Andrei Tchmil zijn toevlucht nemen tot cynisme. Zaterdag reed de Belg één van de mooiste en beste wedstrijden uit zijn loopbaan. Hij werd achttiende. Magere oogst voor veel en haast perfecte arbeid.
"Met drie weg op de Poggio was net iets te weinig. Als we met tien zijn, pakken ze ons nooit terug. Nu gebeurde dat wel en toen had ik vlug mijn conclusies getrokken. Ik heb er dan ook zeer de pest in."

"Weer een jaar wachten"


SANREMO - Als VdB niet super is, wordt Jo Planckaert de schaduwkopman van Cofidis. Met een zesde plaats op de via Roma vulde Jo die rol niet slecht in. Maar bijzonder tevreden was de Oost-Vlaming niet.
"Al een uur na de aankomst weet je dat er reden is om ontgoocheld te zijn, ondanks die goede uitslag", aldus Jo. "Je hebt weer geprobeerd, je zit weer vlakbij de man over wie iedereen spreekt en schrijft, maar toch moet je weer een jaar wachten op een nieuwe kans.
Ik zat aan het goede wiel, dat van Zabel. Maar tot tweemaal toe kreeg ik een kwak van een collega, die dat plaatsje ook het beste vond. Dan heb je een ploegmaat nodig, maar die was niet in de buurt.
Dat was ikzelf bijna ook niet. Op 60 km van de aankomst ben ik gevallen. Versnelling stuk, ik moest stoppen voor een depannage. Even verder liep een wiel van de reservefiets vast, zodat ik weer voet aan de grond moest zetten. Daarna was het fel jagen om terug te komen. Meestal is zo'n achtervolging dodelijk, ik geraakte gelukkig wel nog helemaal voorin."

"Het is niet simpel"


SANREMO - Met een 30ste plaats deed Peter Van Petegem veel minder goed dan hij gehoopt had.
"Ik had vooraf gezegd dat ik alles op één demarrage op de Poggio zou zetten en dat heb ik gedaan. Toen Rebellin ging, ben ik met Tchmil naar hem toe gesprongen. Heel even hoopte ik dat mijn droom aan het uitkomen was, tot ik de Telekoms achter ons zag jagen. In de spurt had ik tegen deze Zabel geen schijn van een kans. Met dertig naar de via Roma is altijd een gok. Ik moest tweemaal remmen, het seizoen is meer dan Milaan - Sanremo en dus nam ik geen risico's. Want ik ben niet zo'n acrobaat. Jammer, want mijn hele ploeg had tot aan de Poggio uitstekend voor mij gewerkt."

"Ganse dag op en af"


SANREMO - Johan Verstrepen (170ste) eindigde in zowat elke Tirreno-rit achterin en bleef die gewoonte ook zaterdag trouw. Toch is iedereen bij Lampre bijzonder tevreden over de kleine Kempenaar die zijn helperswerk perfect uitvoert.
"Vandaag was het van Milaan tot Sanremo voortdurend op en af. Er is altijd wel een kopman die iets nodig heeft of die na pech terug naar de groep of naar de eerste rij moet gebracht worden. Op die manier rijd ik bijna een dubbele afstand.
De volgende dagen? Eindelijk thuis! Daar ben ik sinds Murcia niet meer geweest, dat is drie weken."

"Slecht voor Ronde"


SANREMO - "Ik kon weinig doen voor Tchmil en dat zint me niet", zei Mario Aerts. "In die massale valpartij gingen Verheyen en ik mee tegen de grond. Ik moest verder op een reservefiets. Kort voor de Poggio moest ik opnieuw voet aan de grond zetten om een tweede val te vermijden. Nadien geraakte ik niet meer voorin en kon ik Tchmil dus geen handje toesteken. Jammer voor de kopman, jammer voor mezelf, jammer voor de ploeg die nu voor de Ronde van Vlaanderen geen goede plaats heeft in de volgerskaravaan."

"Ik heb geen tijd"


SANREMO - Als Frank Vandenbroucke (139ste) niet wint, blijf je beter uit zijn buurt. Voor vriendin Sarah, wachtend op de trap van hotel Napoleon, had VdB wat zoentjes meegebracht uit Milaan. Voor de wachtende verslaggevers had hij geen tijd.
"Het is nu halfzes, om halfzeven moet ik in Nice het vliegtuig in naar Nantes. Zondag rijd ik in Cholet.
Tot waar ik me vandaag goed voelde, tot waar ik vlot meekon? Tot we Milaan uitreden..."

Zabel kent wielerhistorie niet


SANREMO - Erik Zabel: "Natuurlijk wordt er nu sneller gereden dan in de tijd van Eddy Merckx. Toen moesten ze nog niet over de Poggio, dat scheelt wat kilometers".
De winnaar vergist zich: Milaan - Sanremo trekt sinds 1960 over de Poggio. Merckx won zevenmaal mét de klim van de Poggio. Zabel bedoelde allicht de Cipressa, die pas in 1989 in het parcours werd opgenomen.

Jean-Luc interviewt Tchmil


SANREMO - Jean-Luc Vandenbroucke en Andrei Tchmil waren bij Lotto niet bepaald de beste kameraden. Zeker op het einde van de relatie liepen vaak essentiële dingen spaak. Juist daarom was het zo'n koddig beeld: Jean-Luc VdB die op de via Roma Tchmil moest interviewen voor de RTBF. De microfoon bibberde behoorlijk.

Van de Vijver zevende bij vrouwen


SANREMO - De Litouwse Diana Ziliute heeft zaterdag in de sprint de Primavera Rosa, het vrouwelijke equivalent van Milaan - Sanremo gewonnen. Tweede werd de Duitse Ena-Yoko Teutenberg. Het was de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen voor de vrouwen.
Het peloton begon gegroepeerd aan de Poggio, op de top kwamen nog 32 deelneemsters voor de zege in aanmerking. Daarbij twee Belgische: Heidi Van de Vijver werd zevende, Cindy Pieters veertiende. Vanja Vonckx (58e), Cindy Bauwens (60e) en Evy Van Damme (61e) kwamen in een groep op 2'25" van de winnares aan.

.

Nu in het nieuws