"Waarom laat Lefevere Steels thuis?"

Print
ANTWERPEN - "Of Mapei tactisch heeft gefaald in Milaan - Sanremo? Ja, al voor de start in Milaan. Slechts één renner kan op de via Roma sneller spurten dan Erik Zabel. Als je er dan in slaagt om die gewoon niet te selecteren: awel, chapeau."
BR>Roger De Vlaeminck heeft geen goed woord over voor de niet-selectie van Tom Steels voor de Primavera. "Okee, dan had Mapei twee topspurters in de rangen. En dan? Freire en Steels: laat de ene de spurt aantrekken voor de andere en Zabel is nog niet klaar. Dat Steels de Poggio over kan, daar twijfel ik niet aan. En dan nog, stel dat hij het heel even moeilijk zou hebben. Dan zet je toch een ploegmaat in zijn buurt, die hem op het juiste tijdstip een duwtje of twee geeft."
Mapei offerde een paar mannetjes op om de vlucht met onder meer Skibby en Kroon teniet te doen. "Wie tactisch echt goed bezig is, heeft een mannetje in elke vlucht. Dan zit de rest van de ploeg in een zetel. Nu ontploften Peeters en Zanini al voor de Poggio. Niet zo slim."

"Telekom winst, Mapei publiciteit"


ANTWERPEN - "Tja, het heeft weer niet mogen zijn voor Mapei." Fons De Wolf, beroepshalve als p.r.-man verbonden aan het Italiaanse team, stelt met spijt vast dat de Primavera onbereikbaar blijft voor de ploeg. "Freire zat te ver in de spurt", luidt de conclusie. "Alhoewel... ik denk niet dat er tegen deze Zabel iets te beginnen was."
Telekom kwam zaterdag als ploeg beter voor de dag dan Mapei: dat wordt zelfs door De Wolf beaamd. "De Duitsers reden de perfecte race, schatten elke wedstrijdontwikkeling perfect in. Telekom liet Bartoli zichzelf kapot rijden tussen Cipressa en Poggio, en kwam in blok naar voor op het moment dat het er echt om ging."
De Wolf troost zich met de wetenschap dat Mapei - Quick-Step zaterdag het vaakst in beeld kwam. "Ook niet onbelangrijk, maar niet meer dan een pleister op een houten been. Misschien had een goeie Steels Zabel wat weerwerk kunnen bieden, maar zelfs dat is niet zeker. Milaan - Sanremo is en blijft de koers van de Duitser."

"Mapei reed tactisch dom"


ANTWERPEN - "Achteraf is het misschien makkelijk praten, maar ik blijf erbij: Mapei pakte de wedstrijd tactisch onverstandig aan. Te veel energie verspild op de verkeerde momenten en te veel kopmannen."
Het mag duidelijk zijn: Hennie Kuiper kwam niet onder de indruk van de Mapei-strategie.
"Waarom moesten zij zo nodig alleen het gat op die ongevaarlijke koplopers dichten? Wat wou Bartoli op de Cipressa bewijzen? En wat was Bettini in de afdaling van plan? Ik weet het: Milaan - Sanremo is een koers die je niet makkelijk wint. Altijd een schitterende winnaar en ook altijd een resem mooie verliezers. Maar het is een ongeschreven wet dat je in de Primavera zuinig moet rijden en op het gepaste moment uithalen. Ik had onvoorwaardelijk de kaart Museeuw getrokken. Zelfs een Freire in topvorm is op zijn jeugdige leeftijd nog niet sterk genoeg om het af te maken. Een wedstrijd van 300 km is geen Tirreno-etappe."

.

Nu in het nieuws