"In Sydney wil ik op het podium staan"

Mohammed Mourhit doorbreekt Keniaanse hegemonie en wordt wereldkampioen

BR>

VILAMOURA -

Mohammed Mourhit heeft voor een onuitgegeven stunt gezorgd. Onze landgenoot versloeg na een schitterende koers al zijn concurrenten en doorbrak daarmee een acht jaar durende Keniaanse heerschappij in het WK veldlopen. Sinds Leon Schots in 1977 in Düsseldorf wereldkampioen werd en Karel Lismont het jaar daarop brons pakte in Glasgow, had geen Belg ooit nog het podium beklommen.

WK veldlopen

Wat Mourhit op het snellopende parcours van Vilamoura liet zien, was een knap staaltje van fysiek vermogen en tactisch doorzicht. Van bij het begin nestelde Mourhit zich in de kopgroep en volgde hij de wedstrijdontwikkeling op de voet. Eén voor één moesten ze eraf, tot ze op het einde nog met zijn vijven overbleven voor de eerste plaatsen. Mourhit had al even de neus aan het venster gestoken, maar wachtte het juiste moment af om zijn lange sprint in te zetten. De Ethiopiër Mezgebu leek even gewonnen spel te hebben, maar onze landgenoot remonteerde hem vlotjes en stevende recht op de zege af. België was een wereldkampioen en Mourhit dik anderhalf miljoen rijker.

"Ze zullen Mohammed nu wel kennen. Ook de Kenianen."

Broer Maurice Mourhit

"Ik voelde me almaar sterker worden in de race", vertelde de man die tot voor de start voor velen nog een grote onbekende was. "De Kenianen probeerden hun klassieke tactiek toe te passen, maar ik had geen moeite om hun tempo te volgen. Zelf heb ik een paar keer de leiding genomen maar omdat er zoveel wind stond, verkoos ik me telkens terug te laten zakken. In de laatste rechte lijn ben ik dan voluit gegaan. Ik had me de voorbije jaren al laten opmerken met een vijfde, achtste en zevende plaats. Deze titel is zonder meer de mooiste prestatie uit mijn loopbaan. Ik versla hier alle toplopers van de middenlange en lange afstand."

Zijn broer Maurice rilde van de emotie. "Wat heb ik u gezegd? Mohammed wordt schromelijk onderschat. Ze zullen hem nu wel kennen. Ook de Kenianen."

"Ik wil niemand meer uit de weg gaan. Dit is het beste wat me kon overkomen."

Mohammed Mourhit

"Ik heb het grootste respect voor Charles Kamathi en Paul Tergat", voegde Mohammed Mourhit er dadelijk aan toe. "Zij hebben de afgelopen winter het veldlopen gedomineerd. Maar op dit snelle parcours geloofde ik een kans te hebben. Van de zomer liep ik over 10.00 meter toch 26'52"30, een nieuw Europees record, en zat ik slechts een zuchtje van Kamathi. Dat gaf me het vertrouwen dat ik nodig had om deze herfst en winter keihard te werken. Niet in de koude en de regen van België, maar in Ifrane, op een hoogte tussen 1.800 en 2.200 meter, waar ik met mijn jongere broer Hassan (18) train. Maurice zorgt voor de schema's, en samen gaan we er tegenaan. Hassan heeft zeker zoveel talent als ik. Binnen enkele jaren wordt hij wereldtop op 1.500 meter."

Mourhit heeft inmiddels zijn plaats bij de beste fondlopers van de wereld. Zijn ambitie is groot, zoals hij zondagnamiddag nogmaals onderstreepte.

"De voorbije maanden stonden volledig in het teken van de voorbereiding op de Spelen. Uiteraard ben ik dolgelukkig met deze titel, maar dit was niet meer dan een tussenstap. Ik wil in Sydney op het podium staan en als het even kan één of twee trapjes hoger dan op de WK in Sevilla, waar ik derde werd op de 5.000 meter. Op welke afstand ik uitkom is niet uitgemaakt. Zal afhangen van de tegenstand, zei ik nog een paar dagen geleden. Ik denk dat ik die mening moet herzien en ronduit kiezen voor wat me best ligt. Ik wil niemand meer uit de weg gaan. Dit hier is het beste wat me kon overkomen."

Nu in het nieuws