"Binnen vijftien jaar sta ik op het podium"

VILAMOURA - "Vorig jaar negentiende, dit jaar achttiende. Als ik zo voortdoe sta ik binnen vijftien jaar op het podium." Anja Smolders lachte met haar eigen verzonnen grap, maar eigenlijk was ze heel tevreden. Met die plaats was ze ook zesde Europese van het honderdkoppige deelnemersveld.
BR>De Duffelse is al tien jaar een vaste waarde op de wereldkampioenschappen veldlopen, maar nooit presteerde ze zo goed. Het kwam een beetje als een verrassing, want Smolders is een echte crossloopster die het moet hebben van zware omlopen en koele temperaturen. Alles kortom wat Vilamoura niet bracht. Het parcours aan de Portugese Algarve was razendsnel en de temperatuur was Belgisch zomers.
Smolders liep een bijzonder verstandige koers en schoof naarmate de kilometers vorderden steeds meer naar voren. Van een veertigste plaats in het begin naar de achttiende, slechts op twee seconden van de vijftiende plaats.
"Dit is inderdaad onverhoopt", zei de Belgische crosskampioene. "Ik heb zo goed gelopen omdat niemand zich eigenlijk iets van dit kampioenschap had voorgesteld en ik heel ontspannen was. Vorige zondag in Oostende was alles als in een droom verlopen. Ik had een seizoen dat dreigde te mislukken, rechtgezet. En zaterdag breide ik daar een mooi verlengstuk aan. Ik kon de winter niet mooier afsluiten."
Smolders dacht onwillekeurig aan Veerle Dejaeghere, die zelf zo gehoopt had op het WK te zijn.
"Ik had vorige week zeer met haar te doen", zei ze. ,,Die fysieke opdoffer verknalde haar kansen op de titel en op een plaatsje in de korte cross waar ze zeker iets had kunnen doen. Ik heb haar een kaartje gestuurd. Sinds onze stage in Marokko deze winter kunnen we best met elkaar opschieten. Zelf groeit mijn ambitie. Deze uitslag heeft me doen geloven dat ik het olympisch minimum op de 5.000 meter aankan. Dat bedraagt 15'12". Mijn beste is voorlopig 15'40", maar die tijd dateert van twee jaar geleden en intussen ben ik toch veel sterker geworden. Ik ga ervoor."

.

Nu in het nieuws