"Iedereen is beter geworden van ons vertrek"

ANTWERPEN - Het mag dan goed gaan bij Standard sinds hun vertrek, de Mpenza's zelf hebben voorlopig evenmin reden tot klagen buiten onze landsgrenzen. Emile hield Schalke met twee doelpunten op de Europese koord, Mbo veroverde zaterdag de leiding met Sporting Lissabon na winst in de absolute topper tegen Porto. "Ons vertrek uit Standard heeft iedereen deugd gedaan", blikt Mbo terug.
BR>Portugal
Dertig op dertig schudde Standard uit zijn mouw zonder zijn offensieve sterrenparade. Gisteren volgde wel de ontnuchtering in Lommel. De Rouches werden tijdens de jaarwisseling bedolven onder de miljoenen en weten het vertrek van de broers Mpenza moeiteloos te compenseren. Maar ook het broederpaar heeft ondertussen niet stilgezeten. Emile is razend populair in Gelsenkirchen en ook Mbo heeft nauwelijks gebrek aan belangstelling in Lissabon. Zeker niet na de zege van zaterdag tegen rivaal Porto.
Sporting Lissabon lonkt meer dan ooit naar de titel. De komst van Cruz, Spehar en Mbo Mpenza heeft wat losgemaakt bij de Portugezen. Mbo Mpenza, die zaterdag opnieuw aan de aftrap stond, voelt succes in de lucht hangen.
"Iedereen bij Sporting droomt van de titel."
Mbo Mpenza
"Iedereen droomt hier van de titel. Zeker na onze winst in de rechtstreekse confrontatie met Porto. Een verdiende zege overigens, die ons aan de leiding brengt. Hoe ik onze titelkansen zelf inschat? Porto strijdt nog op drie fronten. In de Champions League supporteren we voor onze rivaal in de competitie. Hoe meer Europese matchen ze in de benen krijgen, hoe beter. Daar ligt ook onze kans. De voorbije maanden bewezen al dat hun Europees avontuur punten kost in het kampioenschap."
Ook zaterdag bleek de Europese vermoeidheid nog niet uit de benen bij de regerende landskampioen. Nog voor rust kreeg Sporting zekerheid. Eerst via een vrijschop van André Cruz, nadien deed een defensief slippertje bij Porto de rest. De Braziliaan van Sporting blijft zich intussen als een fiere huisvader ontfermen over Mbo.
"André is heel belangrijk voor mij. Hij heeft me als het ware onder zijn vleugels genomen. Zelf heb ik nog steeds moeite met de taal. Ik moet doorlopend een beroep op hem doen. Bovendien kunnen zijn vrouw en mijn vriendin het ideaal met elkaar vinden. Familiaal is er dus evenmin een vuiltje aan de lucht. Kortom, ik voel me schitterend hier."
Alleen het gegeven dat hij zijn broer niet langer naast zich heeft op het werkterrein, speelt Mbo parten.
"Al wisten we natuurlijk wel dat we niet eeuwig samen zouden blijven. Het leek voor de hand te liggen dat onze wegen zich na Standard zouden scheiden. Alleen is het veel sneller gebeurd dan we beiden hadden verwacht. De goede persoonlijke prestaties verzachten het leed zo'n beetje. Achteraf gezien is iedereen beter geworden van die turbulente jaarwisseling. Ja, ook Standard, waarmee we zelfs nog een schitterend contact onderhouden. Met de opbrengst van onze transfers heeft de club eindelijk voor stabiliteit gezorgd. De toekomst van alle partijen oogt dus mooi."

.

Nu in het nieuws