Brons blinkt ook

Maaseik pakt derde plaats na off-day in halve finales

BR>Maaseik is zijn status van vice-Europees kampioen kwijt. In zijn derde Final Four slaagde Noliko er voor het eerst niet in om door te dringen tot de finale. Maar na een 3-1 nederlaag op zaterdag tegen Friedrichshafen, herpakten de Maaslanders zich zondag fraai tegen Wenen. Met een 3-2 zege graaiden de Limburgers schitterend brons mee. Minder dan zilver, maar Europees brons blinkt ook.

TREVISO -

Zo groot als de ontgoocheling op zaterdag was, zo groot was de opluchting na de troosting tegen Wenen. Want zaterdag waren de boegbeelden van Maaseik volledig gekapseisd. Hoofdaanvallers Shittu en Diehl maakten de grootste afgang uit hun carrière mee. Shittu werd na goed twee sets voorgoed vervangen door de 19-jarige Kristof Hoho, Diehl door Buys. Dat jonge tweetal deed beter dan de vedetten, maar van hen kon niet meer verwacht worden dan winst van de eerreddende derde set.

Tegen de Duitse kampioen kwam wel tot uiting dat dit Maaseik niet kan tippen aan zijn eigen team van vorig jaar. Trainer Kristiansson heeft met deze derde plaats op Europees vlak het maximum gehaald uit deze groep. De Italianen zijn sowieso te sterk en Friedrichshafen beschikt dit jaar over een ijzersterk geheel. De Duitsers maakten het grootmacht Treviso knap lastig in finale.

Negen tiebreaks

"Het belangrijkste was om na de nederlaag van zaterdag de ploeg mentaal weer op de rails te krijgen," evalueerde trainer Kristiansson de tweedaagse. Een lange praatsessie slaagde daar wonderwel in dank zij een schitterend middenduo Lebl-Reijmen en een Shittu op veel beter niveau. Lebl werd zelfs uitgeroepen tot topscorer van het tornooi. Gisteren kwam het tegen Wenen tot een tiebreak en daarin zijn de Maaslanders niet te kloppen. Vorig seizoen wonnen ze er zes op zes, dit jaar was het de derde op rij na Everbeur en Haasrode.

"Toch had ik liever afgesloten met een nederlaag in de finale," maakte Vital Heynen de balans op. "Ikzelf had vorig jaar in Spanje de finale gemist door een blessure en ik win zo graag." Maar voor de ploeg was de zege tegen Wenen uiterst belangrijk. "Eerst als revanche voor de nederlaag die ze ons thuis aansmeerden, maar vooral omdat we nu weer in onszelf geloven met Roeselare op komst. We zijn klaar om hen zaterdag voor de beker partij te geven."

Derde hond

Het Belgisch volleybal heeft dit seizoen dus een stapje teruggezet op Europees niveau. Maaseik boette een plaats in bij de landskampioenen, Roeselare slaagde er niet in zich opnieuw te plaatsen voor de Final Four van de CEV-cup.

Dat lichte kwaliteitsverlies - de Belgische competitie biedt nog altijd heel wat spektakel in vergelijking met andere landen - verhindert niet dat de slotmaanden van het nationale seizoen wellicht nog spannender worden dan de vorige jaren: Maaseik en Roeselare zijn nog even gewaagd aan elkaar als tijdens de drie vorige play-offs en Lennik werpt zich op als derde hond op jacht naar een been. Zaterdag wenkt al een eerste duel op leven en dood in Maaseik, de regerende kampioen moet de terugmatch met 3-0 winnen om niet uit de beker gekieperd te worden.

Halve finales

Maaseik - Friedrichshafen 3-1

Setstanden:

25-21, 25-18, 29-31, 25-16.

Treviso - Wenen 3-0

Setstanden:

25-17, 25-13, 28-26.

Derde en vierde plaats

Maaseik - Wenen 3-2

Setstanden:

23-25, 25-20, 25-18, 23-25, 15-13.

Finale

Treviso - Friedrichshafen 3-1

Setstanden:

25-21, 25-20, 23-25, 25-15.

Nu in het nieuws