Ajax houdt raadpleging

Print
Vreijsen en Helleputte vertrekken, vandaag wordt over toekomst Germinal Beerschot gepraat
BR>ANTWERPEN - Het rommelt op het Kiel. Sportief, financieel, bestuurlijk: haast op elk niveau wordt bij Germinal Beerschot amechtig naar adem gehapt. Technisch directeur Martien Vreijsen volgde zaterdag het voorbeeld van directeur voetbalzaken Luc Verheyen en stapte op. Hulptrainer Herman Helleputte gaat het duo vandaag allicht achterna. Tussen het management en een deel van de beheerraad gaapt een diepe kloof, en ook qua inkomsten verheelt niemand dat méér en beter verwacht werd. De fusieclub maakt zich vandaag op voor een dag die bepalend voor de toekomst heet. Ajax houdt raadpleging, de hele dag.
De flair van Louis De Vries combineren met de oer-degelijke aanpak van de bestuurders die Germinal groot maakten: de formule leek te kunnen werken, het totaal kon zelfs best groter zijn dan de som der delen. De realiteit bewijst voorlopig het tegendeel. Germinal Beerschot Antwerpen, het kind dat in januari 1999 boven de doopvont werd gehouden, vecht sindsdien voor elke seconde ademruimte.
De uitbouw van het stadion ontaardde in een heuse administratieve en juridische kruisweg, het Antwerpse bedrijfsleven sprong niet of nauwelijks op de kar, het aanvankelijk felgeroemde organigram bleek een geldverslindende moloch: allemaal factoren waar het management en (het Ekerse deel van) de beheerraad volslagen verschillend op reageerden. Een verschil in cultuur dat lijkt uit te groeien tot een onwerkbare situatie. De Germinal-tak pleitte voor het aanhalen van de buikriem, terwijl het management aanhaalde dat zoiets niet ten koste mocht gaan van de uitbouw van de club. De situatie roept vergelijkingen in met het huwelijk dat Germinal destijds met Kapellen-mecenas Jos Van Wellen aanging, een verbintenis die in de herfst van 1996 wegens dezelfde meningsverschillen strandde.
Net omdat beide partijen geen spat naar mekaar toegroeien, grijpt Ajax in. Bob-Jan Hille, afgevaardigde van de Amsterdamse zusterclub, houdt vandaag raadpleging. De Nederlander praat eerst met Franky Van der Elst. De trainer van Germinal Beerschot krijgt naar verluidt meer bevoegdheden, gaat - naar Nederlands model - in de toekomst allicht dichter aanleunen bij het bestuur van de club. De belangrijkste vergadering vindt later op de dag plaats. Nadat Hille het management en het trio Jos Verhaegen-Albert Verhaegen-René Snelders eerst apart in de ogen heeft gekeken, nemen alle betrokkenen gezamenlijk rond de tafel plaats, in het gezelschap van een vierde partij. Het management toverde een groep externe geldschieters (met onder meer VTM- en Groep Hoste-baas Christian Van Thillo in de rangen) uit de hoge hoed, mensen die naar verluidt de lijn-De Vries genegen zijn.
De vraag of dat volstaat om het latente wantrouwen tussen beide partijen weg te nemen, wordt vandaag allicht beantwoord. Als één en ander toch zou mislopen, is de kans reëel dat op een breuk wordt afgestevend. De kans is dan niet denkbeeldig dat Ajax zal beslissen welke partij bakzeil moet halen. De Amsterdammers bezitten dertig procent van de aandelen van de Kielse club, en hebben een optie op een meerderheidsparticipatie die nog vier jaar loopt.

.

Nu in het nieuws