"Dit jaar primeert de kwaliteit"

Niko Eeckhout snelste van drie in tweede GP Rudy Dhaenens

BR>

NEVELE -

Zeven streepjes zette Niko Eeckhout vorig seizoen achter zijn naam. In de tweede Grote Prijs Rudy Dhaenens haalde hij voor het eerst dit jaar zijn pen boven. "In deze campagne primeert niet de kwantiteit maar de kwaliteit", gooide de Palmans-renner na afloop zijn kaarten op tafel.

Wie Niko Eeckhout meeneemt naar de streep weet wat hem te wachten staat: een ondankbare ereplaats. Wim Omloop en Tom Desmet weenden naast hem op het podium nochtans geen bittere tranen. "Gegokt en verloren", klonk het als uit één keel.

"Ik ben Omloop erg dankbaar", toonde Eeckhout zich gul. "Wim rijdt altijd voor wat hij waard is en speculeert nooit. Dat gaf me de garantie dat het werk niet alleen op mijn schouders geladen zou worden, want we moesten

vlammen

om voorop te blijven. Ik was vrij zeker van de goede afloop. Als ik met een klein groepje naar de finish mag, vrees ik niemand."

"Ik ben Wim Omloop erg dankbaar."

Niko Eeckhout

Het begin van een hele rij? "Dat weet je nooit, maar de hoeveelheid interesseert me niet langer. Vorig seizoen won ik uitsluitend kermiswedstrijden, dit jaar ga ik voor meer: UCI-punten, een paar

schone

koersen. Zoals deze, met een lang maar niet overdreven zwaar bezoek aan de Vlaamse Ardennen vooraleer de plaatselijke ronden aan te vatten. Selectief, maar geen kleine Ronde van Vlaanderen zoals alle organisatoren hun wedstrijd tegenwoordig graag zien. Op de hellingen snokte ik eens goed aan het stuur. Ik wou voelen hoever ik sta met de reeks grotere Vlaamse opdrachten die eraan komen. Je hoort me niet klagen."

Was Cholet geen betere voorbereiding geweest op Dwars door Vlaanderen, E3-prijs en de rest van de rij? "Misschien wel, maar de GP Rudy Dhaenens leek mij niet onbelangrijk. Vergeet niet dat ploegleider Walter Planckaert hier door zijn thuisland toerde en de bloemen graag in eigen rangen hield. Ik voel me gelukkig dat ik die klus voor hem kon klaren."

Eeckhout, Omloop en Desmet ontsnapten tijdens de laatste plaatselijke ronde met hun drietjes uit een kopgroep van zeventien die na de 112 km lange aanloop op avontuur was gegaan. Tijdens die grote ronde buiten Nevele werd constant gedraafd, maar slaagden altijd wel een paar renners erin op de hellingen weg te glippen. Nooit voor lang, zodat de koers pas onder de Nevelse kerktoren openbrak.

1.

Niko Eeckhout

(Palmans - Ideal) 186 km in 4u12'00" (gemiddelde 43 km/u); 2.

Wim Omloop

; 3.

Tom Desmet

; 4.

Michel Van Haecke

op 0:25; 5. Bert Grabsch (Dui); 6.

Jurgen Van Roosbroeck

; 7.

Geert Omloop

; 8. Edouard Gritsoun (Rus); 9. Soren Petersen 0:44; 10.

Bart Heirewegh

; 11. Coen Boerman (Ned.); 12.

Hans De Clercq

; 13. Remco Van De Ven (Ned); 14.

Bjorn Leukemans

; 15. Marcel Strauss (Zwi); 16. Scott Guyton (NZe); 17. Piotr Zaradny (Pol) 1:30; 18.

Andy De Smet

; 19. Jans Koerts (Ned); 20. Mathew Hayman (Aus); 21.

Ronny Assez

; 22. Matthe Pronk (Ned); 23. Ruud Verspaandonk (Ned); 24. Rik Reinerink (Ned); 25. Stefan Van Dijk (Ned); 26. Masahiko Mifune (Jap); 27. Martin Muller (Dui.); 28.

Kristof Trouve

; 29. Stig Dam (Den); 30.

Thierry De Groote

.

Nu in het nieuws