Vrouwen in Waasland vragen gunstige plaats op CVP-kieslijsten

Print
Het bestuur van de werkgroep Vrouw & Maatschappij heeft aan de gemeentelijke CVP-partijvoorzitters een rits overhandigd. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober staat die symbool voor de verzuchtingen van de CVP-vrouwen. Bij de CVP is de termijn voor de indiening van kandidaturen voor de verkiezingen bijna verstreken. Onmiddellijk daarna start de samenstelling van de lijsten. "We verwachten geen vrouwelijke lijsttrekkers", zegt Ann Cools, arrondissementeel voorzitster van Vrouw & Maatschappij.
BR>"We begrijpen dat de zittende CVP-burgemeesters de eerste plaats op de lijst opeisen. Vrouw & Maatschappij dringt erop aan dat in die gevallen een vrouw de tweede plaats krijgt. Als de eerste en de tweede plaats aan een man worden toegewezen, dan willen we het lijstduwerschap", vervolgt Cools. Er zijn volgens haar voldoende objectieve criteria om in het Waasland die verzuchtingen hard te maken. In Beveren, Kruibeke, Lokeren, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene en Temse werd bij de verkiezingen van 1994 veertig tot vijftig procent van de vrouwelijke CVP-kandidaten verkozen.

Ritsprincipe


"Met vrouwen op de lijst scoort de partij goed. Hoe meer vrouwen op de lijst, hoe meer kansen voor de CVP om mandaten binnen te halen. Wij willen dat de partij de kieswet toepast en tenminste één derde vrouwen op een verkiesbare of zichtbare plaats zet", stelt Ann Cools. De vrouwen zijn voorstander van het ritsprincipe, waarbij de plaatsen beurtelings aan mannen en vrouwen worden toegewezen. Ze willen een vertegenwoordigster in de commissies die de gemeentelijke verkiezingslijsten samenstellen. Na 8 oktober willen ze deelnemen aan de coalitiegesprekken. De partijvoorzitters Julien Vergeylen van Sint-Niklaas, Hilaire Liebaut van Lokeren en Peter Van der Meiren van Kruibeke namen de eisen van de CVP-vrouwen in ontvangst. Miet Deckers, arrondissementeel voorzitster van de CVP, aanhoorde dezelfde wensen met betrekking tot de samenstelling van de lijst voor de provincieraad.

.

Nu in het nieuws