Beleggers krijgen Europese index-300

BRUSSEL -

De fusie tussen de beurzen van Brussel, Amsterdam en Parijs is een feit. De operatie wordt normaal vandaag officieel aangekondigd in Londen. Het gaat voorlopig om een principe-akkoord dat in de komende weken en maanden zal omgezet worden in praktische afspraken. Beleggingen op de eerste Eurobeurs, Euronext zouden kunnen vanaf begin volgend jaar. Optimisten hopen op september. Precies door de hele operatie officieel te lanceren in Londen willen de beursinstanties van Brussel, Parijs en Amsterdam kennelijk de hoop kracht bij zetten dat ook de Britse beurs straks het akkoord nog mee betekent.

BR>Londen is, na New York nog altijd de tweede grootste beurs ter wereld. Het zou de Eurobeurs nog meer prestige meegeven indien ook de Britten meedoen. Er lopen trouwens nu al contacten met Luxemburg, Madrid en Milaan. Maar ook Frankfurt en zelfs Zürich zouden kunnen geëngageerd worden. De fusie tussen de drie beurzen komt er in een reactie op de snelle neergang van de koersen in Brussel, Amsterdam en Parijs. Vooral de aandelen van de zogenaamde

oude economie

zitten al wekenlang in het slop. In tegenstelling dan tot de aandelen van de

nieuwe economie

, de wereld rond internet.

In Brussel noteren nauwelijks hitchtech bedrijven op de beurs. Door de krachten te bundelen zouden meer

dotcom bedrijven

naar Brussel komen, is de redenering van de task force die minister van Financiên Reynders opzette. De onderscheiden raden van bestuur van de drie beurzen hebben de operatie tijdens het weekeind goedgekeurd. Er wordt wel een uitdrukkelijke taakverdeling afgesproken tussen Parijs, Amsterdam en Brussel. In Parijs zouden de kwaliteitsaandelen noteren. Een blue chips index 300 zal de belangrijke Europese bedrijven een koers meegeven.

Daaronder allicht ook de Belgische groten zoals Electrabel, Delhaize, UCB, Fortis, KBC e.a. In Brussel worden alle kleine en middelgrote ondernemingen bijeengebracht. Amsterdam specialiseert zich in de meer technisch afgeleide financiële producten zoals opties en futures. Omdat met name BXS, de

Brussels Exchanges

een publiekrechterlijke instelling is, heeft ook de Belgische overheid haar zeg in het geheel. Bovendien moet de wetgeving in de drie landen op elkaar afgesteld worden. In Brussel moeten ondernemingen die 5% van het aandelenpakket in een bedrijf in handen hebben zich aanmelden bij de Commissie voor het Bank- en Financiewezen.

In Amsterdam moet dit niet vooraleer de 30% overschreden wordt. Dergelijke anomaliën zal de task force, een werkgroep die opgezet is door Reynders, moeten recht trekken. Bovendien dringen zich ook heel wat practische problemen aan. Wat bv. met de clearingsystemen, de effectenleningen, de aandelenopties, de werknemersparticipatie, de kwaliteit van de financiële informatie, de effectisering enz. Evenveel discussiepunten die met Parijs en Amsterdam moeten uitgekaart worden. De drie fuserende beurzen hebben in de afgelopen dagen al herhaaldelijk verklaard dat de nieuwe

marriage à trois

helemaal geen afbreuk doet aan eerder aangekondigde plannen om een pan-Europese beurs op te richten met in totaal 8 Europese beurzen. Het trio Parijs, Brussel en Amsterdam ziet zichzelf als een voorloper terzake.

In afwachting van meer duidelijkheid zal de koepelholding van de drie beurzen een directiecomité met in totaal 12 leden tellen (vier per beurs), een directiecomité met drie (onder leiding van de Fransman Lefèbvre) en 10 business line managers.

Euronext wordt met een beurskapitalisatie van straks 96.000 miljard frank wel de derde grootste beurs van de wereld, na New York en Londen.

Nu in het nieuws