"Ik ben geen dinosauriër"

ANTWERPEN -

De holding Ackermans & van Haaren (A&vH) wil zijn positie binnen de baggergroep DEME niet laten verzwakken. In het internationale opbod om het bedrijf heeft A&vH een voorkeurrecht op de 18% aandelen die de Groep Decloedt wil verkopen. A&vH zou daardoor zijn positie kunnen opvoeren tot 57%. "Wij geloven sterk in het groeipotentieel van de baggersector", zei voorzitter Luc Bertrand vrijdag. "Baggeren sluit aan op onze activiteiten binnen de groep. Ik ben immers geen dinosauriër. Wij hebben veel moderne technologie in huis." Bertrand was duidelijk ontstemd.

Marc Balduyck

BR>In de slag om DEME hadden bepaalde media zich smalend afgevraagd of A&vH geen grote dinosauriër was die niet mee geëvolueerd was met zijn tijd. "Wie onze portefeuille analyseert, zal snel vaststellen dat precies het tegenovergestelde het geval is", zei Bertrand bij de voorstelling van jaarcijfers van A&vH. Hij duidde onder meer de participaties aan in de biotechbedrijven Virco en Tibotec, de telecombedrijven Telenet en Coditel, automatiseerder Egemin enz. Ook het uitzendbedrijf Creyf's, de Bank Delen net als de Bank J. Van Breda behoren tot de kern van de groep.

Twee maanden

A&vH is ondertussen middenin de slag om DEME terechtgekomen. De holding is in elk geval van plan om zijn posities te verdedigen. Voorlopig wordt niets losgelaten over de richting die de maatschappij

Ackermans & van Haaren Decloedt Holding

zal inslaan. Die interne holding controleert 57% van DEME. 18% daarvan staat op de rekening van Decloedt, waar A&vH dan een voorkeurrecht op heeft. Bertrand geeft toe dat het relatief gemakkelijk moet zijn om een hoop cash op tafel te leggen om de aandelen van Decloedt over te nemen. "Wij doen voorlopig niets", zei hij. "Wij hebben twee maanden de tijd om een positie in te nemen. Wij proberen in afwachting op één lijn te komen met de andere investeerders."

In de afgelopen dagen was de strategie van A&vH duidelijk georiënteerd in de richting van de Nederlandse groep HBG. DEME zou kunnen ingebracht worden in HBG en daar op die manier de belangrijkste aandeelhouder worden van een nieuwe baggergroep. "We hadden tot nog toe duidelijk bepaald dat DEME binnen HBG een Belgische maatschappij zou worden met een Belgische hoofdzetel. De verankering zou op die manier totaal zijn." Voorzitter Erik van Baren kadert de toenadering tot HBG binnen het verscherpte internationale opbod om de baggermarkten. "Wij willen met DEME de nummer één van de baggermarkt worden. Laat daar geen misverstand over bestaan", zei hij formeel.

Nu in het nieuws