Fina investeert 8,5 miljard in Feluy

FELUY, ANTWERPEN -

De Frans-Belgische groep TotalFina investeert 8,5 miljard frank in een derde productielijn voor polypropyleen in zijn vestiging van Feluy. Het gaat om een veelzijdige soort van plastic die zowel gebruikt wordt voor de aanmaak van luiers als van autobumpers. Bij de constructie van de nieuwe infrastructuur, die tegen de zomer van 2001 operationeel moet zijn, kunnen gedurende 18 maanden gemiddeld 350 mensen aan de slag kunnen. In piekperioden kan het oplopen tot 1.000 man.

Johan Van Geyte, Belga

BR>"De vraag naar kunststoffen en vooral naar polypropyleen zit fors in de lift. We spreken van een jaarlijkse groei van 5% tot 10%", zegt woordvoerder Hans Daems.

"Dat we uiteindelijk voor Feluy hebben gekozen, is logisch", voegt hij eraan toe. "We hebben daar al een belangrijke expertise opgebouwd. We draaiden daar al 420.000 ton polypropyleen per jaar. Nu komt er 380.000 ton bij." In zijn Antwerpse vestigingen maakt TotalFina geen polypropyleen. Toch kunnen ook zij van de expansie van Feluy genieten. "De toelevering van grondstoffen zal vanuit Antwerpen gebeuren. Extra investeringen hebben we daar niet voor nodig, want er is nog voldoende capaciteit beschikbaar", aldus nog Daems.

In de buurt van Feluy melden zich ondertussen ook extra toeleveringsbedrijven. Reeds drie transportbedrijven hebben al gevraagd om zich in de nabijheid van de Fina-fabriek te mogen vestigen. Er wordt een dagelijkse trafiek van 200 camions verwacht. En er wordt nog meer geïnvesteerd in de chemie- en farma-industrie. De Amerikaanse farmareus Eli Lilly kondigde aan 650 miljoen veil te hebben voor zijn ontwikkelingsafdeling in het Waals-Brabantse Mont-Saint-Guibert.