Winkeliers willen latere koopjesperiode

Print
BRUSSEL - Ruim 82% van de Vlaamse winkeliers blijft voor het behoud van een koopjesreglementering. Slechts 45% echter vindt de bestaande startdata voor de winter of de zomerkoopjes geschikt. Dat blijkt uit een studie van het Bureau voor Bedrijfsadvies en Marketing in opdracht van het NCMV. De vereniging voor zelfstandige ondernemers vraagt minister van KMO Jaak Gabriëls nu de koopjesperiode op te schuiven. De bestaande koopjeswet voorziet een duidelijk bepaalde periode voor de winter- en voor de zomerkoopjes. Nu mogen de wintersolden starten op 3 januari, voor de zomer is dat op 1 juli.
BR>Slechts 45% van de ondervraagde winkeliers is tevreden met de bestaande startdata. 59% wil een latere startdatum voor de winterkoopjes. Voor de winkeliers uit de sector kleding en schoenen, loopt dat percentage zelfs op tot 76%. Ze willen een startdatum tussen 15 januari en 1 februari. Ook voor de start van de zomerkoopjes zijn vooral de winkeliers van modegebonden producten uitgesproken voorstander om later met de koopjes te starten. 70% wil een startdatum tussen 15 juli en 1 augustus. Een nipte meerderheid van alle betrokken winkeliers blijkt voorts een sperperiode noodzakelijk te vinden. Zo'n periode kwam er destijds om de klant toe te laten de normale verkoopprijs te kunnen vergelijken met de verlaagde koopjesprijs.
Om dat te kunnen doen, moet de normale referentieprijs voldoende lang in de winkel worden toegepast en geafficheerd. Waar 82,1 procent van de ondervraagden uit de studie vindt dat de soldenwetgeving behouden moet blijven, vinden maar 73 procent van de ondervraagden uit de provincie Antwerpen dit. Ook met de stelling dat solden nog steeds het ideale middel is om de overgebleven voorraad op te ruimen zijn minder Antwerpenaren het eens dan de gemiddelde score in Vlaanderen, 76 tegenover een gemiddelde van 81 procent.

.

Nu in het nieuws