Meer biljetten van 10.000 in omloop

BRUSSEL -

Eind vorig jaar waren er 27 miljoen biljetten van 10.000 frank in omloop, dat zijn er vier miljoen méér dan een jaar eerder. Ook van andere bankjes waren er meer stuks in omloop, maar de stijging van het aantal biljetten van de grootste coupure is toch opvallend. Dat blijkt uit het tweede deel van het jaarverslag van de Nationale Bank, dat vrijdag openbaar is gemaakt. In totaal waren er eind vorig jaar 355,1 miljoen biljetten in circulatie, een stijging van 7,3%. De waarde van die massa biljetten steeg met 12,2% tot 541,9 miljard frank

(zie infografiek)

. De Nationale Bank zegt dat de forse stijging van het aantal biljetten wel verwacht was.

BR>Gezinnen hebben voor de viering van het jaar 2000 meer dan andere jaren uitgegeven. Uit angst voor de millenniumbug en het uitvallen van de elektronische systemen hebben bovendien heel wat personen het zekere voor onzekere genomen, en flink wat biljetten in voorraad gehouden. Het ging daarbij vooral om biljetten van grote coupures (2.000 en 10.000 frank). In de eerste dagen van het nieuwe jaar zijn overigens heel wat van die biljetten naar de Nationale Bank teruggekeerd. Toch spreekt de Bank ook van een "groeiend succes van de coupure van 10.000 frank" over het hele jaar. In één jaar tijd kwamen er 4 miljoen van deze biljetten bij, goed voor een bedrag van 40 miljard frank.

"We vermoeden dat het fenomeen voor ongeveer één derde te maken heeft met de angst voor de millenniumbug," zegt Serge Bertholomé, coördinator van de geldomloop bij de Nationale Bank. "Een andere mogelijke verklaring is de afschaffing van het biljet van 5.000 frank in 1994, waarbij eerst een omzetting naar vooral 2.000 frank-biljetten was vast te stellen. Nu zou het biljet van 10.000 meer in trek zijn." Ondertussen is de Nationale Bank druk bezig met het drukken van de nieuwe eurobiljetten. Tegen eind volgend jaar moet er een 'startvoorraad' van 530 miljoen eurobiljetten (verdeeld over zeven coupures) klaar zijn.

Nu in het nieuws