"De ideale springplank"

Print
ANTWERPEN - Vorig seizoen in februari beëindigde hij zijn carrière bij tweedeklasser Tilleur Luik, sinds september werkt hij bij Standard als jeugdtrainer. Ook Alex Czerniatynski (39), ex-Charleroi, ex-Standard, ex-Antwerp, ex-KV Mechelen, ex-Anderlecht en ex-Germinal Ekeren, neemt deel aan de cursus voor jeugdtrainer. "Omdat het binnenkort verplicht wordt", zegt Czernia. "Want zonder diploma, zal niemand trainer mogen zijn. Er is maar één probleem: ik ben nogal zenuwachtig. Het is moeilijk voor mij om zo lang op mijn stoel te blijven zitten."
BR>Sinds augustus is Czernia dus jeugdtrainer bij Standard. Hij nam er de taak over van Simon Tahamata. "Heel plezant", zegt de voormalige targetman. "Ik werk nu full-time bij Standard en heb er bijna alle jeugdploegen onder mijn hoede. Deze job wil ik zeker nog enkele jaren uitoefenen. De omschakeling was wel moeilijk: heel mijn carrière werkte ik met volwassenen, nu breng ik mijn dagen door bij kinderen. Zij zijn erg enthousiast om met mij te kunnen werken. Eerst hield ik me alleen bezig met de spitsen, en de anderen werden zowaar jaloers."
In heel België geldt Lierse als hét voorbeeld bij uitstek als het om jeugdopleiding gaat. Maar, zo zegt Czernia, ook Standard gaat professioneel met het jonge talent om. "Dat moet ook. Want Belgische clubs kunnen geen topspelers meer betalen. Eén miljard voor een speler: het is belachelijk. En dus moet de jeugd wel een kans krijgen."
Na een jarenlange carrière bij verschillende Belgische topclubs, blijft Alex Czerniatynski ambitieus. Hij zou graag hoofdtrainer worden. "Maar dat is niet zo evident. Want als er nu ergens een trainer buitenvliegt, staan er 80 andere klaar. Mijn functie bij Standard beschouw ik daarom als een ideale springplank. Ik had al contact met enkele clubs, maar die waren niet ambitieus genoeg."
MEEST RECENT