Tergat op zoek naar zesde goud

30-jarige Keniaan kan zondag voor onuitgegeven stunt zorgen op WK
BR>VILAMOURA - Paul Tergat, voor velen nu reeds de beste veldloper aller tijden, staat voor een ongeëvenaarde uitdaging. Als de Keniaan zondag wint, doet hij beter dan de legendarische John Ngugi en wordt hij de eerste atleet die zesmaal wereldkampioen veldlopen werd. Achtereenvolgens, nota bene.
Veldlopen
Of die droom straks werkelijkheid wordt, zal in de eerste plaats van hemzelf afhangen. Tergat wordt in juni 31, een leeftijd waarop veel lange afstandslopers hun beste tijd hebben gehad. De lange Keniaan heeft echter nooit met zijn krachten gewoekerd en kan dus best nog een aantal jaren mee. Maar ook de concurrentie wordt sterker. Vooral in eigen land moet Tergat afrekenen met almaar meer tegenstand.
"Dit wordt mijn moeilijkste titelstrijd uit mijn loopbaan", zegt Tergat. "Iedereen heeft het op mij gemunt. Ik weet dat ik niet op geschenken hoef te rekenen".
Is dat laatste zeker niet het geval, toch zou het kunnen dat de Kenianen strikte orders hebben gekregen om Tergat aan een zesde zege te helpen en zijn imago van onoverwinnelijke veldloper extra glans te geven.
"Wie niet vooraan loopt, kan niet winnen", reageert Tergat op die insinuaties. "Op de Keniaanse trials ben ik tot het uiterste moeten gaan om de overwinning te behalen. Er is jong talent op komst."
Tergat doelt op Abraham Cherono en Wilberforce Talel, die tweede en derde eindigden. Vooral de 19-jarige Cherono maakte een sterke indruk. Hij liep de hele race op kop en werd slechts in de laatste 200 meter door Tergat bijgehaald. Cherono is de jongere broer van Christopher Kosgei, de wereldkampioen op de 3.000 meter steeple. Twee jaar geleden won hij zilver op het WK voor juniores, zijn andere broer Stephen goud op het jeugd-WK, allemaal op de steeple. Hij wordt getraind door ex-wereldrecordhouder op de 10.000 meter en studiegenoot van Bob Verbeeck, Yobes Ondieki, die enkele maanden geleden in Iten een tiental jonge atleten onder zijn hoede nam.
"De tijd is voorbij dat we er met de Kenianen een ploegkoers van konden maken."
Paul Tergat
Talel was een klasgenoot van Wilson Boit Kipketer in de befaamde Saint-Patrick's school in datzelfde Iten, waar grote namen als Mike Boit, Peter Rono, Wilson Kipketer en Japhet Kimutai hun broek versleten.
En dan is er nog de enigmatische Charles Kamathi. Deze 21-jarige politieagent was tot 3 september van vorig jaar een nobele onbekende. Toen liep hij op de Memorial Van Damme tot ieders verrassing een chrono van 26'51"49 op de 10.000 meter, meteen de beste jaartijd. Kamathi bleek geen eendagsvlieg. De afgelopen winter won hij liefst drie confrontaties van Paul Tergat. Zowel in de IAAF Challengewedstrijden van Sevilla en Villamoura als in de Vijf Molencross van San Vittore gaf hij de wereldkampioen het nakijken. Op de trials in Nairobi, gewonnen door Tergat, kwam hij er echter niet aan te pas. Hij werd dertiende, op bijna anderhalve minuut.
"De tijd dat we er met de Kenianen een ploegkoers van konden maken is voorbij", merkt Tergat nog op. "Het wordt zondag ieder voor zich. Als ik wil winnen, zal ik voluit moeten gaan. Dit wordt misschien mijn laatste kans, ik moet ze grijpen. Daarna zal alles in functie staan van mijn olympische voorbereiding. Ik ga in Sydney mijn pisteloopbaan afsluiten om me nadien volledig op de halve marathon en de marathon toe te leggen. Op basis van mijn tijden op de 10 en 21 km zou ik een goed marathonloper moeten zijn".

Tergat tegen Khannouchi in Lissabon


VILAMOURA - Op 26 maart zullen Paul Tergat en de bijna-Amerikaan van Marokkaanse afkomst Khalid Khannouchi het tegen elkaar opnemen op de halve marathon van Lissabon. Tergat is niet alleen vijfvoudig wereldkampioen veldlopen, hij staat ook met de snelste tijd op de 21 km achter zijn naam: 59"17. Khannouchi verpulverde in de herfst van vorig jaar het wereldrecord op de marathon en bracht het op 2u05'42". De organisatoren hebben 100.000 dollar, zowat 4 miljoen frank, veil voor een wereldrecord.

Record: 80 landen nemen deel


VILAMOURA - Voor het WK veldlopen van dit weekend schreven een record-aantal landen in: 80, 8 meer dan in 1997, toen Turijn het vorige record had. Zelfs uit Trinidad en Tobago en Equatoriaal Guinea komen crossers aan de start. In totaal nemen 540 mannen en 394 vrouwen aan de verschillende races (junioren, senioren, mannen en vrouwen) deel.

Dubbele punten voor IAAF WC-challenge


VILAMOURA - Het WK vormt het definitief sluitstuk van de ter ziele gegane IAAF World Cross Challenge. De deelnemers kunnen dubbele punten verdienen, wat meteen betekent dat alles nog kan veranderen in de eindstand. Bij de mannen staat de Keniaan Charles Kamathi aan de leiding met 74 punten. Hij wordt gevolgd door zijn landgenoten Patrick Ivuti, 70 en Paul Tergat 69 punten. De verdere klassering: Sergei Lebed (Oek) 60; Assefa Mezgebu (Eth) 58; Eduardo Henriques (Por) 53; Phaustin Baha Sulle (Tan) 52; Richard Limo (Ken) 35; Keith Cullen (GBr) en Gabriel Muchiri (Ken) 33. Bij de vrouwen staat de Keniaanse Lydia Cherormei op kop met 88 punten, gevolgd door haar geblesseerde landgenote Jackline Maranga 79; de rest: Gete Wami (Eth) 75, Ayelech Worku (Eth) 70 en Constantina Dita (Roe) 60.

MEEST RECENT