Germinal Beerschot staat op kruispunt

Print
Antwerpse eersteklasser haalt buikriem aan en laat technisch directeur Vreijsen wellicht vertrekken
BR>ANTWERPEN - Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid treedt Martien Vreijsen maandag af als technisch directeur van Germinal Beerschot. Het topje van de ijsberg slechts, want de fusieclub wacht een week die de toekomst in een definitieve plooi hoort te leggen. Op de agenda prijkt een herstructurering die mogelijk even vérstrekkende als verrassende gevolgen kan hebben.
Op het Kiel wordt de tering momenteel voluit richting nering gezet. De uitgaven worden aangepast aan de - voorlopig - tegenvallende inkomsten, bezuinigen is het ordewoord. Te veel generaals, te weinig soldaten: de conclusie die een insider gisteren voor het imposante Kielse organigram veil had, houdt blijkbaar steek. Martien Vreijsen weegt te zwaar op het budget en vertrekt wellicht volgende maandag, als de raad van bestuur het licht op groen zet voor de ingreep. De Nederlander zou als technisch directeur niet worden vervangen. Urbain Haesaert, hoofd jeugdopleiding, algemeen directeur Louis De Vries en voorzitter Jos Verhaegen nemen het takenpakket van hem over. De Bredanaar is het tweede kaderlid dat bij GBA verdwijnt. In juni 1999 hield Luc Verheyen - momenteel manager bij tweedeklasser Kapellen - het al op eigen initiatief voor bekeken.
Dat de Antwerpse eersteklasser de strakgespannen financiële verwachtingen niet kan waarmaken, is al een tijdje publiek geheim. De begroting voor het seizoen 1999-2000 werd opgesteld met een op 1 september van vorig jaar volledig afgewerkt Olympisch Stadion voor ogen. Toen eind mei, begin juni duidelijk werd dat de fusieclub het - onder meer door een regen van juridische procedures - slechts met een opgelapte Kielse voetbaltempel zou moeten stellen, was het te laat om één en ander nog bij te stellen.
Beheerders van de fusieclub zochten en vonden vers geld, zodat het voorziene begrotingstekort op het einde van de eerste rit beperkt zou blijven tot maximaal vijf miljoen frank. Om herhaling te vermijden, wordt het budget voor volgend seizoen nú al met twintig miljoen teruggeschroefd. Germinal Beerschot start begin augustus met een gedecimeerd werkingsbudget van ongeveer 230 miljoen. Dat verklaart de terughoudende activiteit op de transfermarkt. Voorlopig werd alleen Bert Dhont van Beveren overgenomen. Andere gegadigden gelieven zich te onthouden indien niet voorzien van het etiket einde contract.
Binnen het bestuur wordt verdeeld gereageerd op die gang van zaken. Voorzitter Jos Verhaegen en diens broer Albert, gekoppeld aan ondervoorzitter René Snelders, blijven de huisstijl die Germinal van onbeduidende Ekerse dorpsclub tot subtopper in eerste klasse deed uitgroeien trouw. De aanpak van het trio ademt voorzichtigheid, en strookt bij momenten niet met de vaart die het management - algemeen directeur Louis De Vries en administratief directeur Bob Van Jole - er wat de uitbouw van de club betreft op wil nahouden.
De verschillen in aanpak tussen beide partijen werden eerder deze week voor het eerst publiek, toen Verhaegen en De Vries verschillend reageerden op de toenaderingspogingen die Harelbeke ten opzichte van GBA-hulptrainer Herman Helleputte ondernam. De Lierenaar werd bij zijn aantreden als assistent van hoofdtrainer Van der Elst een constante factor in de werking van GBA genoemd, en kreeg van Verhaegen tóch vrij baan om met Harelbeke te praten. Een beslissing die de voorzitter door het management én door Van der Elst niet in dank werd afgenomen.
De constructieve sfeer binnen het bestuur van de fusieclub lijkt zoek, een feit dat ook Ajax niet ontgaat. De zusterclub van GBA pootte eerder de Nederlander Bob-Jan Hille als waarnemer in Antwerpen neer, en is van plan om zich in de héél nabije toekomst actief in te laten met de bestuurlijke perikelen bij de club. Ajax bezit momenteel dertig procent van de aandelen van Germinal Beerschot, maar sleepte tijdens de besprekingen van vorig jaar een optie op een meerderheidsparticipatie uit de brand. De kans is niet denkbeeldig dat de Amsterdammers die troef zullen uitspelen als stok achter de deur, om beide partijen tot verzoening te dwingen.
Wordt het Ekerse kamp echt voorbijgehold door de feiten, of neemt het management een boel wensen voor werkelijkheid? Nu het vertrek van Herman Helleputte naar Harelbeke zo goed als vast staat, zit de kans er meer dan dik in dat de tegenstellingen tussen de beide partijen alleen nog maar verscherpt zullen worden. Sneuvelen er koppen, of wordt één en ander toch bijgelegd? Germinal Beerschot staat op een kruispunt, zoveel is zeker, en Ajax wijst de te volgen weg aan.
MEEST RECENT