Stoeipartij Ducruet vastgelegd op video

Print
NICE - Gisteren begon voor de derde kamer van de correctionele rechtbank in Nice een ongetwijfeld ophefmakend jetsetproces. De Belgische ex-stripdanseres Fily Houtteman (27), haar voormalige vriend Yves Hoogewys (28) en de Franse fotograaf Stéphane de Lisiecki (39) staan terecht voor schending van het privé-leven van Daniel Ducruet (36), inmiddels de ex van prinses Stéphanie van Monaco. Op 6 augustus 1996 lagen Fily Houtteman en Daniël Ducruet te vrijen langs een zwembad in het Zuid-Franse Villefranche-sur-Mer. Ontkennen kon niet, want vanuit een aanpalend bosschage was de stoeipartij gefotografeerd én op video vastgelegd.
BR>Korte tijd later verschenen in Spaanse en Italiaanse boulevardbladen de niets aan de verbeelding overlatende kiekjes. Zij in monokini, hij spiernaakt. Daniël Ducruet stond letterlijk en figuurlijk met de billen bloot. De negen minuten durende video-opnames waren te huur in Italië en Spanje, maar in Frankrijk was het filmpje verboden. De beelden zullen achter gesloten deuren worden getoond tijdens het proces. Daniel Ducruet, een voormalige bodyguard van de vorstelijke familie van Monaco, trouwde op 1 juli 1995 met prinses Stéphanie. Het koppel had toen al twee kinderen, Louis (nu 8) en Pauline (nu 6). Het huwelijk droeg niet echt de goedkeuring weg van de Grimaldi's en de Monegaskische zakenwereld.
Toen het slippertje met de Belgische stripteaseuse schandaal schopte, zag Ducruet daarin dan ook een samenzwering om hem uit het rotsstaatje te verdrijven. Hij liet zelfs uitschijnen dat de Italiaanse maffia achter de zaak zat. Volgens Ducruet was alles opgezet door Stéphane de Lisiecki, een toenmalige paparazzo die inmiddels alleen nog werkt als immobiliënfotograaf. De beelden werden geschoten door twee medewerkers van Traders Press, een agentschap dat De Lisiecki met Catherine Blaton - de ex-vrouw van Jacky Ickx - had opgericht.
Ducruet meent dat De Lisiecki Fily Houtteman heeft betaald om met hem te vrijen. Zij kon "haar prooi" in juli 1996 tijdens de 24 Uren van Franchorchamps benaderen omdat zij zich met documenten van Traders Press valselijk had uitgegven voor fotograaf. Fily's reisje naar Zuid-Frankrijk en de huur van de villa waar het complot zijn hoogtepunt kende, waren betaald door datzelfde bedrijfje van De Lisiecki. Fily, die eigenlijk Muriel De Mol-Houtteman heet, bestrijdt hevig Ducruets versie van het verhaal. De stripdanseres, in 1995 verkozen tot 'Miss België Naakt', neemt wel aan dat Stéphanies ex in de val is gelokt, maar beweert dat dat zonder haar medeweten is gebeurd. "Ik ben gebruikt", heeft ze herhaaldelijk gezegd, "ik ben zelf een slachtoffer van deze affaire."
Volgens Fily heeft ze zich helemaal niet uitgegeven voor fotograaf op het circuit van Franchorchamps. Ze was er op uitnodiging van een piloot uit Ducruets renstal. Bovendien verkeerde zij in de waan dat haar vroeger vriendje haar vakantievilla had betaald. Pas in 1998, tijdens haar ondervraging door de onderzoeksrechter, ontdekte ze dat fotograaf De Lisiecki het geld op tafel had gelegd.

Vakantieliefde


Fily houdt vol dat ze echt verliefd was op Ducruet. "Ik wist wel dat hij Stéphanie niet zou verlaten", zei ze onlangs in Gazet van Antwerpen, "maar dat hoefde niet voor mij. Het was een vakantieliefde." Nadat de foto's waren genomen, heeft Fily Houtteman Ducruet nog herhaaldelijk ontmoet. Dat is voor haar het bewijs dat dit niet gewoon een jobje was. Afwachten of de rechtbank haar gelooft. Zelf heeft Fily kennelijk niet veel vertrouwen in de Franse justitie. Onderzoeksrechter Anne Vella zou zich volgens haar partijdig hebben gedragen. "En", voegde Fily er vorige week in het Franse magazine VSD aan toe, "ik heb de indruk dat de rechtbanken altijd aan de kant van de rijken staan."
MEEST RECENT