Eurantica zet vrouwen in de kijker

Print
BRUSSEL - De vruchtbaarheidsbeeldjes uit het begin van de menselijke beschaving zullen op Eurantica evenveel bekijks hebben als de moderne pin up girls. Want de 150 antiquairs en galerijhouders, die tussen 18 en 26 maart in Paleis 1 op de Heizel vertoeven, kozen dit jaar als thema de vrouw. Er is veel aandacht voor belangrijke Belgische schrijfsters als Alice Nahon, Rosalie en Virginie Loveling, Marie Gevers en niet te vergeten Marguerite Yourcenar. Uit hun nalatenschap worden naast de literaire manuscripten ook hun extravagante juwelen en andere hebbedingetjes opgediept. Eén van de oudste sculpturen is de vioolspeelster in albast die in het Aziatische deel van Turkije werd ontdekt.
BR>Het beeldje is bijna 5000 jaar oud en enig in zijn soort. Het is amper een vinger groot maar van onschatbare waarde. Uit de Grieks-Romeinse tijd is er een hoofd van Demeter en een overwinningsboog. Eeuwenlang symboliseerden vrouwen zowel deugden als gebreken. Zelfs sprookjesfiguren als Assepoester worden eerder kuis dan frivool afgebeeld. Historische heldinnen als Jeanne d'Arc of de revolutionaire Marianne verraden in hun lichaamsvormen en hun blikken hoe opstandig ze wel zijn. Toch blijven de stereotypen overleven. In de 19de eeuw is de weergave meestal natuurgetrouw. Modeprenten verspreiden een nieuw ideaalbeeld.
De mannequins kijken je aanvankelijk zonder enige emotie aan. Picasso en Man Ray durfden de vrouw in stukjes of vanuit verschillende invalshoeken tegelijk weer te geven. Ook vrouwelijke meubels en siervoorwerpen krijgen op Eurantica een ereplaats. Poederdozen, lorgnetten, parfumflesjes en kammen zijn er in overvloed. De initiatiefnemers van Eurantica hebben als toemaatje de vrouwelijke benamingen van antieke voorwerpen geïnventariseerd. Zo vernemen we dat een voyeuse een stoel met een opgevulde rugleuning was, waarop toeschouwers konden leunen als ze naar kaartspelers keken!
Eurantica, van zaterdag 18 tot zondag 26 maart. In de week van 14 tot 20u, in het weekend: van 11 tot 20u. Nocturne op 23 maart van 14 tot 22u. Dames mogen op 21 maart gratis binnen. Info:0800.30.007
MEEST RECENT