Stricktly Rockers stoeien met bonte speelgoedklankjes

Print
BRUSSEL - De Belgische rock heeft voortaan zijn eigen Simon & Garfunkel. In het opzettelijk fout gespelde Stricktly Rockers tonen Kloot Per W en Jan Vanlaet zich veelzijdige doe-het-zelvers. Op de cd Manalog bundelt het duo speelse knutselpop. Supercybersexy en Mr. Producer vonden al hun weg naar de radio, de nieuwe single Evol love moet het pad naar club- en festivalpodia effenen. "In 1998 zaten we met Zenon in de halve finale van de Rock Rally", lichten Jan en Kloot het ontstaan van Stricktly Rockers toe.
BR>"Wij werkten intussen met samples, loops en analoge synthesizers aan nummers die een andere richting uitgingen. Dat was tof, maar naast de Chemical Brothers, Fatboy Slim en Garbage voelden wij ons belachelijk. Die hebben zoveel meer middelen. Daarom moedigde Jean-Marie Aerts ons gebruik van speelgoedklankjes aan. Jean-Marie is behalve onze producer ook onze goeroe. En als hij zin heeft, treedt hij mee op." De naam van Arno's gewezen rechterhand vind je terug op de hoes van Manalog, maar de twee groepsleden blijven anoniem. "Bewust", zegt Kloot.
"Ik ben 44 jaar, ik heb geen zin meer om louter cd's voor mijn moeder en mijn vrienden te maken. Dit moet beoordeeld worden als een nieuwe groep. Zonder vooroordelen, niet als het zoveelste project van Kloot Per W." "Ik heb één probleem: ik wil heel veel aandacht en vind dat ik die verdien", vervolgt hij. "Toen ik ten tijde van de punkexplosie begon, werd het vakmanschap en het kleinschalige hoog in het vaandel gedragen. Nu moet je een multinational achter je hebben staan. Dat vind ik geen gezonde evolutie. Ik draag groepen zoals Pavement, Yo La Tengo en Dead Man Ray in mijn hart, ook al bereiken die niet het grote publiek."
Jan Vanlaet komt uit een heel andere hoek. Hij dweepte in de jaren tachtig met The Smiths en speelde een tijd softpopjazz in Citizen Jane. "Als ik een idee aanbreng, slaagt Kloot erin om dat op een of andere manier om zeep te helpen. En omgekeerd. Dat werkt heel inspirerend", meent hij. Achter de ambachtelijke werkwijze van Stricklty Rockers schuilt een statement. Kloot: "Wij willen actuele dingen doen. Maar het plezier van zelf muziek te spelen, krijg je nooit door louter met platen en computers te stoeien. Vandaar onze aanpak. Want niets gaat boven het kunnen inpluggen van een gitaar."
Stricktly Rockers: Manalog (Viva Disc)
Nu in het nieuws