Baby's genieten van massage

Print
Van een fijne massage kikker je op. Niet verwonderlijk dus dat ook kleine baby's deugd hebben van zo'n intense aanraking. Een baby communiceert. Niet alleen door te huilen, maar ook met lichaamstaal. Door te masseren leer je die taal kennen. De relatie en het contact tussen jou en je kind worden erdoor versterkt. De baby leert je eigen methode van aanraking kennen en wordt hierdoor gemakkelijker tot rust gebracht. In traditionelere culturen is het masseren van baby's altijd al een belangrijk onderdeel geweest van de opvoeding. Het inoliën beschermt de huid van de baby, terwijl het strelen en rekken van het lichaam algemeen wordt beschouwd als hulpmiddelen om het lichaam te sterken.
BR>Een recent Amerikaans onderzoek heeft nogmaals bevestigd dat couveusebaby's sneller groeien door massage. Hun gewicht komt sneller toe, ze worden rustiger en slapen dieper. Ouders die geregeld masseren kunnen zelf vaststellen dat baby's er beter door kunnen slapen, zich beter laten voeden en dat de buikkrampjes er tijdens de eerste maanden beter op worden. Door de massage wordt de bloedsomloop en de darmperistaltiek gestimuleerd. Gasvorming en constipatie worden zo verminderd. Je kinesitherapeut en je arts kunnen je meer vertellen over de juiste massagetechnieken. Ongetwijfeld worden er ook bij u in de buurt lessen georganiseerd waar ouders vertrouwd worden gemaakt met de basistechnieken van het masseren van baby's.
* tips:
1. Masseren is meer dan alleen maar strelen. Als masseur heb je een bepaalde bedoeling, het gebeurt ritmisch en je hele lichaam is daarbij betrokken. Massage wordt aangeraden vanaf het prille begin.
2. Zorg dat je rustig bent. Zorg dat je baby je aankijkt zodat je contact kan maken. Concentreer je nu op het deeltje dat je wil masseren.
3. Je kan best op de grond zitten, met je benen gestrekt. Je legt je baby op je blote knieën. Leg een handdoek klaar: voor eventuele ongelukjes. Je kan je baby ook op een dikke handdoek leggen en hem zo masseren.
4. Neem een plantaardige olie, kokos-of amandelolie. Zorg ervoor dat de olie warm is, net zoals je handen.
5. Strijk in het begin zachtjes en langzaam met de kussentjes van je vingers. Masseer vanuit het midden naar de buitenkant. Herhaal elke beweging minstens drie keer en houdt het tempo aan. Je baby zal reageren op je herhaalde en zelfverzekerde bewegingen.
Info:
- Beroepsvereniging voor Gediplomeerde Kinesitherapeuten, 016/40.76.49
- Kind&Gezin
nationaal: Lombardsijdestraat 41, 1120 Brussel, 02/503.36.55
website: http://www.kindengezin.be/
Antwerpen: Copernicuslaan 1, 2018 Antwerpen, 03/224.61.01
- De Kraamvogel, Volksstraat 5, 2000 Antwerpen, 03/237.15.23
MEEST RECENT