Piano-stunt op z'n Becks

Print
BEDBURG - Nog tot 14 mei kan je in het Duitse Bedburg de expo Playing with Matches bezoeken. Ver van je bed, maar op de expo is wel werk te zien van Beck, samen met kunst van zijn grootvader Al Hansen. De opa van Beck behoorde tot de Fluxus-groep en is uitvinder van de pianodrop: een piano gewoon naar beneden laten donderen, wat dat heet dan kunst te zijn. Beck deed de stunt samen met zijn broer in Bedburg over. Vreemd genoeg maakte de neerdonderende piano niet echt een hels kabaal, maar eerder een doffe slag, gevolgd door opvliegend stof en een hongerige op souvenirs uit zijnde mensenmeute.
BR>"Ik denk dat de valbrug het geluid heeft geabsorbeerd", kon broer Channing ons vertellen. "Ik heb het nog een keertje gedaan in Santa Monica, maar toen was de bodem puur asfalt. Dat gaf pas een geluid." En een andere instrument, kan dat ook? "Je moet het echt met een piano doen", zegt Channing. "Andere instrumenten klinken niet zo mooi." Beck is het volledig met zijn broer eens. "Mensen vragen wel eens of het geen zonde is dat een nieuwe piano op die manier aan zijn einde komt. Tja, het is nu eenmaal een heel mooi geluid en deze methode is de enige waarmee je het tot stand kan brengen."
Maar geluid is niet alles, ook andere dingen zijn belangrijk, weet moeder Bibbe Hansen. "Beck zei het daarnet al: de verwachting is belangrijk. Ik heb al vaker een piano naar beneden zien komen, maar de spanning en de opwinding bij de toeschouwers is elke keer anders."
Playing with Matches tot 14 mei in Bedburg, nabij Xanten. Info:00.49.282.495.10.60.

.

Nu in het nieuws