Antwerpenaars met medaillekansen

WK Reddend zwemmen

J.B.

BR>

MERKSEM -

Deze week gaan in het Australische Sydney de Wereldkampioenschappen Reddend Zwemmen van start. De selectie bij de masters is sterk Antwerps getint. Lode Vinck, Eric Boons en Lea Maes zijn richting

down under

vertrokken en vooral laatstgenoemde is erop gebrand met goud terug te keren.

We troffen het drietal tijdens hun laatste training in het Merksemse zwembad. Reddend Zwemmen bestaat, zoals je uit de benaming wel kan afleiden, uit zwemmen om te redden. Je moet dus in een zo snel mogelijke tijd op de bodem een pop ophalen en daarmee een bepaalde afstand afleggen. Hindernissen kunnen deze discipline nog bemoeilijken.

Lea Maes treedt aan in de leeftijdcategorie 60-64 jaar. Zij pakte twee jaar geleden op het WK in Nieuw-Zeeland niet minder dan vijf gouden medailles. "Ik doe opnieuw aan heel wat verschillende disciplines mee en hoop weer op enkele gouden plakken", aldus Lea, die jarenlang redster is geweest in het zwembad van Merksem. "Ik moet zeggen dat ik van de stad Antwerpen heel wat faciliteiten heb gekregen om te trainen. Anders zou het waarschijnlijk nooit gelukt zijn."

Nieuw

In de leeftijdcategorie 40-44 jaar wordt ons land bij de masters vertegenwoordigd door Lode Vinck. Hij kwam vorig jaar in november nog in het nieuws toen hij in twaalf uur meer dan 21 kilometer zwom voor het goede doel. "Voor mij is zo een WK Reddend Zwemmen totaal nieuw. Ik heb vroeger aan competitiezwemmen en waterpolo gedaan. We zullen wel zien wat het wordt", aldus Lode.

Tenslotte is er nog Eric Boons uit Kalmthout waar hij eveneens het beroep van redder uitoefent. "Ik heb vroeger vooral recreatief aan reddend zwemmen gedaan. Alleen de laatste twee jaar deed ik mee in competitie", zegt Eric, die uitkomt in de leeftijdcategorie van 30-34 jaar. Net als Lea Maes en Lode Vinck is Eric Boons lid van de Antwerpse Reddersclub. Het drietal logeert in Sydney in het olympisch dorp.

Nu in het nieuws