"Xenia is een voorbeeld"

Print
Trainer Lejo Onsia is blij dat Luxem haar kritikasters de mond snoerde
BR>OOSTENDE, MERKSEM - De uitslagen van de Antwerpse veldlopers op het Belgisch kampioenschap waren uitzonderlijk goed. Anja Smolders, Xenia Luxem en Evelien Hofmans wonnen in hun categorie de Belgische titel. Stefan Van den Broek en Mario Van Waeyenberghe behaalden zilver, Greet Laureyssen, Bart De Smedt en Mieke Geens kwamen als derde over de eindstreep.
BK Veldlopen
Door het knappe resultaat verdedigen Smolders, Luxem, Geens en Van den Broek volgend weekend de nationale kleuren op het wereldkampioenschap in het Portugese Vilamoura.
De prestatie van Xenia Luxem is bijzonder. De Merksemse werd vorig jaar Belgisch veldloopkampioene bij de scholieren. Ze won toen ook de CrossCup, liep ongeslagen door het seizoen en wandelde in de zomer van het ene succes naar het andere. In november werd ze juniore en in die categorie leek ze de rol van de inmiddels van het voorplan verdwenen Tinneke Boonen over te nemen. Ze begon fenomenaal sterk aan de CrossCup maar plots brak de veer. In Roeselare stokte de machine een eerste keer, in Brussel viel de motor helemaal stil.
Meteen doken de kritikasters op. Luxem was overtraind, Luxem werd verkeerd getraind en nog veel ergere, persoonlijke zaken kwamen uit de monden van de betweters. De geruchtenmolen kwam op gang - meestal op rioolniveau - en trainer Lejo Onsia, die ook Evelien Hofmans onder zijn hoede heeft, achtte het raadzaam om zijn pupil van de competitie weg te houden. Onsia wachtte geduldig tot de storm voorbij was en Xenia opnieuw over haar fysieke mogelijkheden kon beschikken.
"Je kan je niet voorstellen door welk dal wij zijn gegaan."
n Lejo Onsia
Anderhalve maand bleef het stil op het Merksemse front en plots verscheen ze opnieuw. Met winst in Dour, met winst in de CrossCup finale in Mol en finaal met winst op het Belgisch kampioenschap van vorige zondag. Xenia Luxem dartelde op de Wellingtonrenbaan opnieuw met de lichtvoetigheid van vorig jaar. Volgend weekend mag ze dat opnieuw doen op het WK.
"Een pak van mijn hart", vertelde Lejo Onsia. "Je kan je niet voorstellen door welk dal we zijn gegaan. De zege van Xenia is voor mij veel meer waard dan een Belgische titel. Ze behaalde vorige zondag een overwinning op zichzelf en snoerde meteen de kritikasters de mond. Met haar mentaliteit en haar overwinning is Xenia ook een voorbeeld voor die andere Belgische kampioene, Evelien Hofmans, en de andere atleten van mijn groep. Ik noem het dan ook een grote overwinning."

.

Nu in het nieuws