Anja Smolders verwerft tiende WK-selectie

Veldlopen

BR>

OOSTENDE, DUFFEL -

De uitslagen van de Antwerpse veldlopers op het Belgisch kampioenschap waren uitzonderlijk goed. Anja Smolders, Xenia Luxem en Evelien Hofmans wonnen in hun categorie de Belgische titel. Stefan Van den Broek en Mario Van Waeyenberghe behaalden zilver, Greet Laureyssen, Bart De Smedt en Mieke Geens kwamen als derde over de eindstreep. Door dit knappe resultaat mogen Smolders, Luxem, Geens en Van den Broek volgend weekend mee naar het wereldkampioenschap in Vilamoura (Portugal).

De zege van Anja Smolders was bijzonder. De Belgische kampioene begon het winterseizoen met een reeks overwinningen, een blitzstart in de CrossCup en een sterke negende plaats op het Europese kampioenschap. Na Nieuwjaar trok ze op stage naar Marokko en dat was een keerpunt in negatieve zin. Toen Anja terugkeerde, vond ze haar

draai

niet meer. Veerle Dejaeghere nam de bovenhand, snoepte de CrossCup weg en zette als kers op de taart twee nationale records in zaal neer.

Het seizoen leek in mineur te eindigen, maar dat was zonder de vechtersmentaliteit van Smolders gerekend. Stilaan knokte Anja zich uit het dal. Ze werd derde op het militair kampioenschap in Algiers, ze won in Machelen en zette finaal de kroon op het werk met een vierde opeenvolgende Belgische titel. In Duffel aanleiding om de bloemetjes eens flink buiten te zetten.

"Anja won het Belgisch kampioenschap omdat ze de sterkste en de beste was, maar ook omdat ze het EK in Gent aan zich liet voorbijgaan", vertelt trainer-coach André Boonen. "Ze gaf na een zware trip naar Algiers voorrang aan de recuperatie en behield zo de energie, die Dejaeghere in haar Gentse indoorwedstrijden kwijt speelde."

"Hoe dan ook is het een schitterend resultaat - met een tiende opeenvolgende WK-selectie als gevolg - en een bewijs dat we nog steeds goed bezig zijn. De Duffelse methode kwam deze winter onder druk, maar leverde uiteindelijk toch weer succes op."

Nu in het nieuws