"Museeuw en Bartoli trokken de spurt aan"

Wereldkampioen Oscar Freire blijft zichzelf en de wereld verbazen

André Putzeijs

BR>

MONTE SAN GIUSTO -

Het was al van woensdag in Sorrento geleden dat Oscar Freire zich nog eens in een spurt voor de ritzege had gemengd. Toen won hij. Gisteren voegde de wereldkampioen daar nog een bloemtuil aan toe, en niet zomaar eentje. Om Peter Van Petegem bergop in San Giusto te verslaan, moest je van goede huize zijn. Maar dat is Freire dan ook. En bovendien had hij de twee beste helpers van de wereld. Johan Museeuw en Michele Bartoli. Dat kon niet fout gaan.

"Ik kan het zelf nog altijd niet geloven", schudde de aldoor jongensachtig lachende Spanjaard het hoofd, terwijl juist hij het is die de hele wielerwereld blijft verbazen.

"Eerst nam Museeuw me mee naar voor in het koppeloton, dan riep Bartoli dat ik in zijn buurt moest blijven. Hij zou in de slotkilometer demarreren en als dat niet lukte, zou hij voor mij de sprint aantrekken. Wat een luxehelper. Voor mij, een half jaar geleden nog een totaal onbekende."

Maar in dat half jaar is natuurlijk wel veel gebeurd. En Mapei is nu eenmaal dé ploeg waar de slogan

vincere insieme - samen winnen

geen ijdel woord is.

Manager Patrick Lefevere, via de GP Bodson uit Parijs - Nice naar de Tirreno gekomen, stond er met stralende ogen naar te kijken. Hem kan Freire al lang niet meer verrassen, nadat hij tijdens een eerste winterse bijeenkomst met de nieuwe ploegmaats niet aarzelde om zijn eerste ambitie voor zijn regenboogjaar uit te spreken.

"

Op een brede aankomst die een beetje bergop loopt zoals de via Roma in Sanremo, kan ik zelfs Erik Zabel verslaan

", hoorde ik hem zeggen. Terwijl ik wist dat hij nog nooit een voet op die via Roma had gezet", vertelt Lefevere met groeiend respect voor zijn Spanjaardje uit Torrelavega. "

Wat zegt die nu, voor wie houdt hij zich?

, vroegen wij ons af. Maar sinds toen houdt hij niet op ons te verbazen. Vandaag weer."

Als hij wil, staat Freire donderdagmiddag in Sanremo op zijn droomboulevard. Lefevere wil er met hem naartoe. "Maar we hebben die klassieker ook op video, die kan hij desnoods ook vijfentwintig keer bekijken", aldus Lefevere, die vandaag zijn achttal voor de Primavera bekendmaakt.

Dat ook Michele Bartoli daarin zal voorkomen, staat na maandag wel vast. "Hij kan in Sanremo winnen. Natuurlijk deed zijn knie vorige week pijn, maar hij klaagt nu eenmaal zeer snel. Vandaag kon je zien dat alles bijna vergeten is, voor een klassiekers als Sanremo is Michele klaar."