"Intertoto is ook Europees voetbal"

Neel De Ceulaer en Lierse willen via Ligabeker aan de Intertoto deelnemen

Wim Vos

BR>

LIER -

Niet de Belgische beker wel de Ligabeker is de snelste weg naar Europees voetbal. Vraag het maar aan Lierse. Winst tegen Moeskroen vanavond brengt de ploeg op één wedstrijd van de Intertoto-beker. "En ook dat is Europees voetbal", zegt Neel De Ceulaer, manager van Lierse, vastberaden.

Lierse - MoeskroenDinsdag 20 uur

Aanvankelijk had Lierse reeds aan de Profliga laten weten dat het niet te vinden was voor een Intertoto-campagne. "Omdat onmiddellijk na dit seizoen het stadion helemaal verbouwd wordt en we bijgevolg geen enkele wedstrijd in eigen huis konden spelen", zegt Neel De Ceulaer. Maar inmiddels werd op die beslissing teruggekomen. "De voorzitter én de trainer willen liever toch deelnemen aan de Intertotobeker. Daarom wordt momenteel naar een oplossing gezocht. Onder meer Westerlo werd al gevraagd of we misschien in hun stadion kunnen spelen. Veel zal afhangen van de financiële voorwaarden. Want hoe graag we ook Intertoto willen spelen,

zotte kosten

zullen we er niet voor doen."

"Onder meer Westerlo werd al gevraagd of we misschien in hun stadion kunnen spelen."

Neel De Ceulaer

Sportieve bezwaren zijn er evenwel niet. Dat de Belgische Intertoto-deelnemer al eind juni zijn eerste wedstrijd zal moeten spelen, deert Lierse niet. Neel De Ceulaer: "Het is voor de ploeg een unieke kans om Europese ervaring op te doen. En als Belgische club moet je realistisch zijn: die kansen worden steeds schaarser. Zeker nu er nog maar drie Belgische ploegen aan de UEFA-beker mogen deelnemen. De spelers beseffen dat ook, zien niet langer op tegen een Intertoto-campagne. Ze kunnen er overigens iets extra's mee verdienen."

Al kan zo'n campagne veel energie kosten. Onder meer Sint-Truiden mocht het afgelopen zomer nog ervaren. Na enkele mooie Intertoto-wedstrijden volgde een heel magere competitiestart. "Toeval", zegt De Ceulaer. "Lierse heeft al éénmaal aan de Intertoto deelgenomen. Dat jaar zijn we zelfs kampioen geworden. Bovendien ligt de competitie deze zomer liefst 2,5 maanden stil. Om die periode te overbruggen is de Intertoto ideaal."

"Deelnemen aan de Intertoto heeft geen negatief effect op de prestaties in de competitie."

Neel De Ceulaer

"Bovendien is dat Intertoto-ticket een extra motivatie voor de wedstrijd van vanavond", besluit de Lierse-manager. "Ligabeker of geen ligabeker, een wedstrijd tegen Moeskroen wil je altijd winnen. Ook al omdat er geld te verdienen valt. Deze halve finale levert ons een half miljoen, een plaats in de finale een half miljoen extra. Zo'n bedrag laat toch niemand liggen?"