"Eindelijk heb ik loon naar werken gekregen"

Veldlopen

Ronny Ceuleers

BR>

HERDERSEM -

Titel of geen titel, onverwacht of niet, Jerry Van den Eede doorbrak gisteren de gewone gang van zaken niet. Zoals elke dag stond hij om kwart voor vijf naast zijn bed om tijdig te vertrekken en tegen 6 uur op het AZ in Jette aan zijn dagtaak als onderhoudsman te beginnen.

Zijn nacht was niet korter geweest dan anders. De kans dat de Oost-Vlaamse schrijnwerker gisteren ergens naast een spijker klopte, was klein. Hij werd zondagavond niet met tromgeroffel ingehaald in Herdersem, want hij sjeesde vanuit Oostende eerst met zijn vriendin naar Laken en keerde dan braaf terug naar zijn ouderlijke thuis. Gisteren werd hij in Jette druk gefeliciteerd, maar zonder champagne of drukdoenerij. Na het werk ging hij zoals op elke andere namiddag trainen in het park van Aalst.

De verrassing was zondag groot voor de outsiders, iets minder voor de insiders. In de Crosscupfinale in Mol was hij nog tweede geworden na Van Rie, maar toen had hij al de wedstrijd

gemaakt

. "Op basis daarvan hadden ze mij in Oostende toch kunnen verwachten, maar zo bleef ik lekker in de schaduw. En Van Rie ging intussen stuk van de zenuwen."

Merkwaardig toeval

Vijf jaar geleden zat er ook een stevige verrassing in het veldloopkampioenschap. Achter Rousseau en Van Dijck klom Hans Van der Hoeven uit de modder naar het derde trapje op het podium. Het toeval wil dat Jerry Van den Eede tot twee jaar geleden naast Hans Van der Hoeven werkte in hetzelfde bedrijf en toen samen met hem trainde.

Relativeert Van den Eede zijn eigen titel in afwezigheid van Mourhit, met een mentaal afgetakelde Walem, een ongewoon tegenvallende Van Rie en een heel eind achter Ntirempeba? Is hij als éénoog koning in het land der blinden?

"Niet echt bij stilgestaan. Ik heb niet gevraagd dat Ntirempeba zou meedoen. Nu was hij een goede gangmaker", geeft Van den Eede toe. "Maar ik was de enige die meekon en het is te vaak voorgekomen dat ik het werk opknapte en er de vruchten niet van plukte. In Mol werd ik nog tweede, maar ook in Dour had ik tweede Belg kunnen worden, als ik afwachtender had gelopen. Nu kreeg ik loon naar werken. Dit was mijn beste en regelmatigste seizoen. Dat was de doelstelling van mijn trainer, Raymond Van Paemel. Vijfde in de Crosscup en nationaal kampioen, zelden een slecht moment, tenzij in Brussel. Het is gelukt."

Vader Jozef Van den Eede ("zeg maar Jefke, want ik ben een kop kleiner dan Jerry") speelde een belangrijke rol in de carrière van zijn zoon. "Wij hebben een tijdje in Lede gewoond en Jerry voetbalde. Hij werd kampioen met de kadetten, maar mocht het seizoen daarna bijna nooit meespelen. Hij was kwaad en toen heb ik gezegd:

ga lopen, dan hang je alleen van je eigen prestaties af

."

Shuffle

Van zijn eerste WK in Vilamoura nu zondag stelt Van den Eede zich niet te veel voor. "Het is een droog en lichtlopend parcours. Ik denk dat ik al blij mag zijn als ik de eerste honderd haal."

De Oost-Vlaming is te weinig

pistier

voor dat soort omlopen. "Ik wil best op de piste lopen. Het is eerder door toevalligheden dat ik zo weinig op de baan kwam, maar

bonken

om een chrono te lukken, zal ik nooit doen. Het zal steeds in functie staan van de cross."

Of deze titel veel zal veranderen, daar heeft de nieuwbakken kampioen nog niet bij stilgestaan. "Daarvoor is het allemaal nog wat te

vers

, maar zware uitspraken moet je van mij niet verwachten. Daar doet deze jongen niet aan mee."

Van den Eede heeft een heel sobere loopstijl, met korte pasjes, de ideale

shuffle

voor de marathon?

"Dat zegt Van Paemel al jaren, maar ik wacht af. Vorig jaar liep ik een halve marathon in Zottegem en verloor maar net tegen Ronny Ligneel. Dat was dus niet kwaad, maar ik stel het liever nog een paar jaar uit. Ik ken te veel voorbeelden van atleten die zich in een marathon zo stuk liepen dat ze er nooit meer van herstelden."