"Tien minuten hebben ons seizoen gered"

Print
Kapitein Bert Dhont voorspelt Beveren rustig seizoeneinde en mooie toekomst
BR>BEVEREN - Als Beveren volgend seizoen opnieuw in eerste klasse start, mag het God op blote knieën danken voor de voorbije 26ste speeldag. De Waaslanders stonden tien minuten voor tijd 2-0 achter tegen directe belager Charleroi; de andere concurrenten Geel en Sint-Truiden leidden tot diep in de tweede helft. Maar in de slotfases van alle wedstrijden keerde het lot zich ten gunste van Beveren. En dus lijkt de redding een feit. "Ja, ik zie dit niet meer mislopen", aldus Bert Dhont. "We gaan het rustigste seizoenseinde in jaren tegemoet."
Maandagmiddag, the day after. Over de Freethiel is een deugddoende euforie neergedaald. Lachende gezichten vullen de catacomben. Iedereen geniet na van de sensationele 2-3 zege in Charleroi. "Ja, veel spelers hebben zondagavond stevig gevierd", vertelt kapitein Bert Dhont. "Ik niet, nee. Je kent me, hé, ik blijf liever bij het vrouwtje."
Maar de immer sympathieke middenvelder is niet minder gelukkig. "Je kan je niet inbeelden hoe zalig deze overwinning aanvoelt. Tijdens de wedstrijd werd ik over en weer geslingerd tussen de meest uiteenliggende emoties. Toen Brogno de 2-0 binnenkopte, leek mijn wereld in te storten. Ik zag het hele seizoen voor mijn ogen passeren. Al dat schitterend werk om terug te komen, het is allemaal voor niets geweest, flitste door mijn geest. Alle spelers vreesden wéér eens te moeten bibberen tot de laatste speeldag. Want, om eerlijk te zijn, niemand geloofde nog in een terugkeer tegen Charleroi.
Toen Nuhiji scoorde, leek een last van onze schouders te vallen. We durfden plots weer te voetballen, iedereen ging voor elkaar knokken. Bij de winning-goal bleef ik een minuut op de grond liggen van pure vreugde. Ik besefte plots dat Beveren wel in eerste klasse moést blijven. Het klinkt gek, maar het is wél waar: in tien minuten hebben we ons seizoen gered.
Natuurlijk weet ik dat we nog geen mathematische zekerheid hebben, maar ik zie dit niet meer mislopen. De kentering in Charleroi heeft ons méér dan drie punten opgeleverd: moreel stonden we nooit eerder zo sterk. Zelfs het bezoek van een Europese kandidaat schrikt ons niet af: laat Moeskroen zondag maar komen. We willen er nog een mooi seizoen van maken. We dromen ervan eens een ploeg uit de subtop te verslaan.
Totnogtoe behaalde Beveren zijn zeges tegen clubs uit de onderkant van de tabel. Dat weerspiegelt ook de werkelijke waarde van onze ploeg: te klein voor de subtop, te goed voor de staart. Ja, ik weet het, het klinkt gek voor een elftal dat nog niet eens veilig is, maar dit Beveren heeft écht de kwaliteiten om rond de tiende plaats te eindigen. Zonder die vreselijk slechte competitiestart was ons dat nog gelukt ook. De jongste maanden staan we tactisch zo sterk dat we voor niemand moeten onderdoen."
Dhont ziet de toekomst van Beveren zonnig tegemoet. "De komende jaren kan deze club uitgroeien tot een stabiele middenmoter. Met een ambitieuze trainer als Emilio Ferrera is de weg naar boven ingezet. Belangrijk is wel dat de club eindelijk eens een volledig seizoen zonder zorgen kan beleven."
Het 26-jarig werkpaard wacht de ontwikkeling van Beveren niet af; hij trekt volgend seizoen naar Germinal Beerschot. "De transfer naar Ekeren past helemaal in mijn carrière. Ik kies steeds voor clubs die nog alles te bewijzen hebben. Germinal Beerschot kan de komende jaren uitgroeien tot een topclub. Of ik dat niveau aankan? Tja, ik stel alleen vast dat destijds niemand in Deinze geloofde dat ik het in Beveren zou maken. Maar ik heb in het Waasland toch maar keurig vier seizoenen goed meegedraaid. Nu zullen er weer mensen zijn die twijfelen of ik in hetzelfde elftal met Degryse zal meekunnen. Aan mij om het te bewijzen."

.

Nu in het nieuws