Quick serveert nog geen Big Macs

Print
Er bestaan geen plannen om de hamburgerketen Quick te verkopen. Een scenario waarin de Frans-Belgische groep zou overgenomen worden door de grote Amerikaanse concurrent McDonald's lijkt onwaarschijnlijk. Een dergelijke piste stond dit weekend nochtans in een Franstalige krant. Quick loopt al lang over de tongen. Zeker nu de koers van de aandelen op de beurs flink gezakt is. Indicaties dat de Amerikaanse keten McDonald's het concern zou overnemen, worden op de hoofdzetel van de groep in Berchem niettemin weggewuifd. "Lijkt me niet erg logisch", zegt woordvoerder Roland Higgins van Quick.
BR>"Waarom zouden de Amerikanen ons overnemen? In dat geval moeten ze hun eigen vestigingen sluiten. Zowel Quick als McDonald's liggen meestal op dezelfde kruispunten in dezelfde steden." Volgens Higgins werden de woorden van topman Chris Van Steenbergen van Quick dit weekend verkeerd weergegeven in een Franstalige krant. Hij zou enkel hebben laten verstaan dat "het niet mijn taak is om Quick te verkopen. Ik ga proberen om onze mensen meer te motiveren, meer omzet te genereren en op die manier meer toegevoegde waarde te creëren voor onze aandeelhouders." De aandelen van Quick zitten nu voor 57% bij de distributiegroep GIB, de moedermaatschappij van de GB-keten. "Het is inderdaad aan de aandeelhouders om te beslissen", geeft Higgins toe.
GIB is al vele jaren aan een heroriëntatie van zijn strategie bezig. Verscheidene deelactiviteiten werden al afgestoten. Quick heeft onlangs relatief goede jaarcijfers voorgelegd. De omzet steeg in 1999 met 2,7% per winkel. Vooral de franchisenemers deden goede zaken. Beursanalisten concludeerden daaruit dat de crisis bij het bedrijf achter de rug is. De hamburgerketen kondigde toen ook aan dat hij zijn internationale expansie zou verder zetten in de richting van Hongarije. Frankrijk en België zijn de thuismarkten van Quick. De strategie is er nu op gericht om in alle andere landen de nummer twee te worden, na McDonald's. "Indien dit niet kan, dan investeren we er niet", zei Higgins nog.

.

Nu in het nieuws