"Schoonmaakmarkt wordt uitgekuist"

Print
VILVOORDE - Van de 1.200 Belgische schoonmaakbedrijven zullen er zeker een aantal verdwijnen. Vooral ondernemingen met een jaaromzet tussen de 200 en 500 miljoen frank moeten nadenken om aan te sluiten bij een groter geheel. Dat zegt algemeen directeur Marc Descheemaecker van de Belgische nummer één ISS/Abilis. ISS/Abilis heeft maandag zijn nieuw Belgische hoofdkantoor in Vilvoorde in gebruik genomen. Premier Guy Verhofstadt mocht het gebouw bij wijze van inhuldiging even stofzuigen. Algemeen directeur Marc Descheemaecker deed bij die gelegenheid ook de cijfers en strategie van de schoonmaakgroep uit de doeken.
BR>Sinds ISS midden vorig jaar Abilis/Cemstobel overnam, is de combinatie onbetwist de grootste schoonmaakonderneming in België. Met een jaaromzet van 7,4 miljard frank en iets meer dan 9.000 werknemers neemt ze een kwart van de Belgische markt voor haar rekening. Op enige afstand volgen branchegenoten zoals Laurenty, Euroclean, General Office Maintenance en SecuriClean. Naast het nieuw hoofdkantoor in Vilvoorde heeft ISS/Abilis nog vestigingen in Antwerpen, Lokeren, Gent, Beringen en Floreffe. Vorig jaar groeide de omzet van ISS/Abilis in België met 14%, terwijl de totale marktgroei beperkt bleef tot ongeveer 1,5%. De groep is niet alleen actief in algemeen onderhoud, maar ook meer en meer in gespecialiseerde diensten zoals schoonmaak en onderhoud in de verzorgingssector, voedingsindustrie, winkels en luchthaven (Zaventem).
De meeste grote ondernemingen in ons land zijn klant bij ISS/Abilis. "Groei zoeken we voornamelijk in gespecialiseerde diensten. Daarbij gaat het om het klaarzetten van vergaderzalen, het ophalen van winkelkarren, beheer van parkings, zelfs enig tuinierwerk. Voor de tweede jaarhelft denken we aan gerichte overnames", aldus nog Descheemaecker. Wereldwijd haalde de Deense groep ISS vorig jaar een omzet van 107,3 miljard frank. Hij is met 216.000 werknemers actief in 33 landen.

.

Nu in het nieuws