Kankerpatiënten hoeven de pijn niet te lijden

Ongeneeslijke kanker treft jaarlijks zo'n 30.000 Belgen. 20.000 van hen lijden ondraaglijke pijnen. Maar daarvan krijgt nauwelijks de helft behoorlijke pijnbestrijding, hoewel die beschikbaar is en in 80% van de gevallen doeltreffend. Dat zegt professor Wim Distelmans, voorzitter van de Federatie Palliatieve Zorgen Vlaanderen. Vergeleken bij onze buurlanden heeft België een grote achterstand op dat gebied. "Hoe dat komt? Onze artsen en zorgverstrekkers zijn onvoldoende opgeleid in pijnbestrijding. Bovendien zijn ze zo zeer toegespitst op de behandeling van de ziekte -

cure

- dat ze minder aandacht hebben voor het verzorgende aspect -

care

."

BR>De boodschap is ook belangrijk voor mensen die aan andere vormen van pijn lijden, zoals postoperatieve pijn of chronische pijnen als artrose. Een probleem is dat er nog veel vooroordelen en misvattingen bestaan over het gebruik van morfine. "Dat het middel verslavend werkt, klopt niet. Net zomin als de

mythe

dat morfinegebruik tot tolerantie leidt, zodat de dosis steeds verhoogd moet worden om hetzelfde pijnstillend effect te bereiken." Ten slotte noemt Distelmans het "flauwekul" dat morfinetoediening een spoedig en onafwendbaar einde zou aankondigen. "Vaak is veeleer het omgekeerde het geval. Een pijnvrije patiënt slaapt, eet en beweegt beter, en zal dus minder vatbaar zijn voor een longontsteking met dodelijke afloop."

Gids

De richtlijnen voor goede pijnbestrijding zijn niet moeilijk. Ze zijn opgenomen in een boekje van 80 bladzijden, samengesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie. Het is nu in het Nederlands vertaald onder de titel 'Kankerpijn bestrijden' en zal op ruime schaal worden verspreid onder artsen en zorgverstrekkers. Een belangrijk principe is dat het medicijn via de mond kan worden ingenomen, wat in 80% van de gevallen mogelijk is. Voordeel is dat de patiënt niet afhankelijk is van anderen en eventueel thuis verzorgd kan worden. Dat veronderstelt ook een verdere uitbouw van de palliatieve zorg, via dagcentra en thuiszorg. "Om pijnbestrijding optimaal te laten plaatsvinden moeten er dan ook veel meer middelen worden vrijgemaakt. De structuur is in Vlaanderen stevig uitgebouwd, maar we krijgen nauwelijks middelen om te werken."

Vlaams minister Mieke Vogels ondersteunt het project. "Op een moment dat het euthanasiedebat volop woedt, is het belangrijk dat eindelijk ook gesproken wordt over de kwaliteit van het levenseinde", aldus de minister. Zelf kan ze niets doen voor de financiering van palliatieve zorgen, omdat het om een federale materie gaat. Maar ze beloofde het onderwerp aan te kaarten op de intergouvernementele conferentie van volgende week.

'Kankerpijn bestrijden', 80 blz., 395 frank. Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen, Vander Vekenstraat 158, 1780 Wemmel (tel. 02/456.82.00).

Nu in het nieuws