Brussel is twee jaar kwijt

Print
BRUSSEL - De Brusselse beurs lijkt voorlopig niet te redden. Maandag werden de grootste twintig Belgische aandelen gemiddeld 2,38% goedkoper. Van de tien meest verhandelde waarden, zaten er negen in het rood. De meeste effecten dobberen nu stuurloos rond hun koerspeil van begin 1998. Onze hoofdstedelijke beurs lijkt dus op zoek naar haar bodem. Vorige week zagen de grootste twintig Belgische aandelen gemiddeld al 5,6% van hun waarde verloren gaan. En wie begin dit jaar zijn korf met Belgische elite-aandelen aan de deur zette, heeft zich al 25% verlies bespaard.
BR>De Bel20-beursindex, die het koersverloop van de grootste twintig Belgische aandelen weerspiegelt, is daarmee tot 2.532,24 punten gesukkeld. Hij zit nu weer op zijn peil van begin 1998. De aanleiding voor de scherpe terugval kwam gisteren uit het oosten, waar het Japanse planbureau met slechte cijfers uitpakte. In het laatste kwartaal van 1999 daalde de productie van goederen en diensten er met 1,4%. Het is reeds voor het tweede opeenvolgende trimester dat Japan slechte cijfers moest bekendmaken. Officieel is het land nu opnieuw in een recessie beland. En dat liet zich gevoelen op de beursvloer. De Japanse beurs dook 3%, die van Hongkong deed niet onder met een verlies van 4%.
De gele koorts overspoelde aanvankelijk ook de Europese aandelenmarkten. Zowat alle beurzen gingen gezwind lager en toen tegen Wall Street enkele uren later eveneens scherp negatief opende, was er geen houden meer aan. Toch keerde enige tijd later het tij. Parijs, Amsterdam, Frankfurt en Londen konden nog positief eindigen. De veel geplaagde beurs van Brussel niet meer. In Brussel werd de handel enkel gered door het champagnehuis Vranken Monopole, dat bijna 15% meer waard werd, en door Omega Pharma, dat na beurs nieuwe samenwerkingsakkoorden bekendmaakte en 8,8% verdapperde.

.

Nu in het nieuws