Niet voor zapgeneratie

Print
ANTWERPEN - Kan een vereenzaamde, aan televisie verslaafde, ongestudeerde tuinman de wereld redden? Dat is het uitgangspunt van het boek Aanwezig/Being There van Jerzy Kosinski. Figurentheaters Ultima Thule en Froe Froe maakten van dat boek en die vraag een ingetogen, zorgvuldig bedachte, langzame en meeslepende voorstelling voor iedereen vanaf twaalf jaar. Het boek Being there is onsterfelijk gemaakt door de gelijknamige verfilming uit 1979. De Britse komiek Peter Sellers zette Chance, een eenzame en eenvoudige tuinman die ongewild een belangrijke rol in de wereldeconomie gaat spelen, op een sublieme manier neer.
BR>En omdat het Sellers' laatste memorabele rol was, moet ieder gezelschap dat Being there wil brengen, de competitie aangaan met die film en de herinnering eraan. Regisseur Wim De Wulf, acteur Pierre Callens, poppenspelers Radomira Dostal en Filip Peeters hebben die uitdaging aangegaan. De Wulf maakte een bewerking waaruit alle actie en alle hi-tech geweerd zijn. Zelfs het televisietoestel, Chances enige kennisbron van de buitenwereld, staat op de rand van het speelveld. Het verhaal van de tuinman die adviseur wordt van de president, ontvouwt zich als de natuur na de winterslaap. Bijna ongemerkt vinden de grote veranderingen in Chances leven plaats en wordt de marginaal een spelverdeler. Af en toe plaatst acteur Pierre Callens als Chance een terzijde om de kids wat achtergrond informatie te geven.
Het is misschien niet de schoonste oplossing van het probleem om de wetten van de grote wereld naar de kinderen toe uit te leggen, maar ze werkt. De mensen van Ultima Thule en Froe Froe hadden van Aanwezig/Being There een flitsende voorstelling voor de zapgeneratie kunnen maken. Dat hebben ze niet gedaan en wij zijn blij met het resultaat.
Ultima Thule en Froe Froe, Being There, met Pierre Callens, Radomira Dostal en Filip Peeters, tot 25 maart om 20u in Het Paleis, Theaterplein, Antwerpen. Oordeel: ***. Info: 03.202.83.60. Daarna op tournee, info: 03.454.27.37.

.

Nu in het nieuws