Maandstonden, pijn en verband overbodig

Print
Vrouwen hoeven nooit meer last te hebben van menstruatie en de bijbehorende problemen en kosten. Dé oplossing is het slikken van de pil zonder iedere maand een pauze in acht te nemen. Zo stellen twee Britse wetenschappers in het medisch tijdschrift The Lancet. Met de mogelijkheid van het doorslikken van de pil hebben de vrouwen zelf in de hand of en wanneer zij een bloeding hebben. "Het is een van de best bewaarde geheimen van de geneeskunde." Onderzoeksters Sarah Thomas en Charlotte Ellertson vinden het eigenlijk een schande dat bijna de helft van de bevolking zo vaak lichamelijke - en soms ook geestelijke - problemen heeft zonder dat de gezondheidszorg of de politiek op enige manier voorrang geeft aan de bestrijding ervan.
BR>"Het is de eenvoud zelf om menstruatie te elimineren met veilige, goedkope en ruim verkrijgbare tabletten. Maar toch blijft de maandelijkse ongesteldheid voor vrouwen de norm. En waarom eigenlijk? Iedere vrouw kan je vertellen dat menstruatie letterlijk en figuurlijk een pijnlijke zaak is. Op zijn minst is het een hinderlijk iets waarmee je rekening moet houden en dat kostbare hygiënische voorzieningen en paracetamol (pijnstiller, red.) nodig maakt om gedurende een week per maand vervelend ongemak draaglijk te maken." Bovendien, stellen de onderzoeksters, zijn de klachten vaak veel ernstiger. Een belangrijk deel van de vrouwen lijdt aan min of meer ernstige psychologische en lichamelijke klachten in de periode vlak voor de menstruatie.
"Toch wordt van de vrouwen verwacht dat ze ook onder invloed daarvan normaal functioneren", schrijven de onderzoeksters. De klachten brengen bovendien behoorlijke maatschappelijke kosten met zich mee. In de Verenigde Staten bedraagt het ziekteverzuim wegens deze klachten gemiddeld acht procent. Volgens The Lancet kan de gezondheid van de vrouwen verbeteren als zij niet meer worden gehinderd door maandelijkse hormoonschommelingen.

.

Nu in het nieuws