Nederlandse televisie verfilmt Herculesramp

De Nederlandse televisieomproep Avro gaat op 20 april een gedramatiseerde verfilming van de Herculesramp in Eindhoven uitzenden.

Bart Franssen

BR>De nabestaanden van de 34 omgekomen leden van het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht uit Vught kregen een brief waarin de uitzending werd aangekondigd.

Het scenario met de titel 'De Zaak Icarus' is gebaseerd op het dossier van de Nationale Ombudsman in Nederland en de talloze rapporten die over de ramp met het Belgisch C130 transportvliegtuig zijn verschenen.

Aan de verfilming ging een jaar van research vooraf. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van de familie Vegelin uit Den Bosch die een kind verloor bij de ramp. De overleden zoon komt in de uitzending terug in een droom en spoort zijn vader aan om de sleutelfiguren in de omstreden kwestie ter verantwoording te roepen.

Hoewel het drama op waar gebeurde feiten is gebaseerd, is de aflevering allang achterhaald door de actualiteit en de hoorzittingen die naar aanleiding van de ramp zijn gehouden in Nederland. Maar volgens de Jong is dat geen bezwaar. "Dit is drama, geen documentaire. Het gaat niet om het laatste nieuws."