Doek valt over succesvol twaalfde Europees Jeugdfestival

Gelukkige gezichten, een prachtig palmares, ruim elfduizend bezoeker(tje)s, een massa BV's en prinselijk bezoek. Festivaldirectrice Katrijn Korten blikt tevreden terug op het twaalfde 'Europees Jeugdfilmfestival van Vlaanderen'. "Eindelijk begint men na twaalf edities door te hebben dat we iets betekenen op festivalgebied", verzucht ze.

Rudy De Coninck

BR>"Voor de eerste keer gaan we de kaap van twaalfduizend bezoekers overschrijden", glundert Katrijn. "Dat is vooral te danken aan de extra promotie die we via Ketnet, ATV en de regionale kranten hebben gevoerd. Na twaalf jaar begint ons festival eindelijk bekender en prestigieuzer te worden. Ook de randanimaties waren een spetterend succes. Vooral de workshops met Kid Safari, die de kinderen iets bijbracht over filmmuziek, en met Ann Ceurvels, die de jeugd op de hoogte bracht van 'fake' kussen op filmsets, waren hoogtepunten."

De

Nacht van de lege zaal

, opgehangen aan recente Vlaamse films die geen publiek naar de gewone bioscoop lokten, wist ruim vijfhonderd toeschouwers aan te spreken. "De meeste makers waren persoonlijk aanwezig om hun 'miskende' werkstuk aan te prijzen", zegt Katrijn. "Zo waren Vincent Bal, Gene Bervoets en Luc Pien present. Willem Wallyn is spijtig genoeg met de auto in Wilrijk verloren gereden."

Glamour

De feestelijke prijsuitreiking in CC De Kern mocht gisteren rekenen op bekend volk. Niemand minder dan Prins Laurent, mediaminister Dirk Van Mechelen en BV's als Michael Pas,

Recht op recht

-actrice Veerle Dobbelaere, Werner De Smet en nieuwsankerman Stef Wauters deelden gul trofeeën uit. De Noorse cineaste Torun Lian was speciaal overgevlogen om haar pronkstuk voor de winnende prent

Sterren bewegen

in ontvangst te nemen. De glamour- en glitteravond werd vakkundig aan mekaar gepraat door Truus Druyts.

De winnende film, Sterren bewegen, wordt op zaterdag 11 en zondag 12 maart hernomen in Cartoon's. Telkens om 14u.