Antwerpen springt op kar van Rijsel

"De stad krijgt van Rijsel een fantastisch cadeau", verklaart Cultuurschepen Eric Antonis. Oorspronkelijk kwam het bericht dat de Franse stad Rijsel in 2004 een Rubensexpositie gaat houden bij de schepen aan "als een donderslag bij heldere hemel." Als culturele hoofdstad zal Rijsel haar Rubenstentoonstelling zelfs uitbouwen tot het belangrijkste evenement in heel de programmatie. Meteen mocht Antonis zijn plannen om in 2005 een nieuw Rubensjaar te houden opbergen.

Arne Van Staeyen

BR>Na een eerste paniekreactie ziet Eric Antonis nu heel wat voordelen in de Rijselse tentoostelling. "Het geeft Antwerpen de kans om op twee jaar tijd evenveel keer in de belangstelling te staan. Mijn Rijselse collega heeft me al opgezocht en beloofd dat de samenwerking met Antwerpen heel intens zal zijn. Wij kunnen van de gelegenheid profiteren om de toeristen vanuit Rijsel naar Antwerpen te lokken om Rubens' geboortehuis en ateliers en de werken

in situ

te bekijken. Het jaar nadien pakken we dan uit met de Gouden Eeuw van Antwerpen."

Antwerpen zal de culturele hoofdstad van 2004 trouwens met raad en daad bijstaan. "Rijsel heeft de expertise van het Rubenianum nodig. We zitten er dus van kortbij met onze neus op. Nu is het aan ons om met de touroperatoren en de toeristische diensten reispakketten uit te werken om Antwerpen aan Rijsel te koppelen. Tegen dan zal trouwens de HST beide steden verbinden. Tegelijk moeten we ook aan de Antwerpenaars de kans bieden om, na Jordaens en Van Dyck, Rubens te bekijken in Rijsel. De return voor onze samenwerking zal flink opleveren", maakt Eric Antonis zich sterk.

Nu in het nieuws