Toledo gaat prat op laagste telefoontarieven van België

Goedkoper bellen was nog nooit zo makkelijk - of zo goedkoop - als met Toledo. Die firma zoekt voor u het gegarandeerd goedkoopste tarief op, of u nu interzonaal of internationaal belt. Ook handig: u hoeft niet langer een voorafgaande code in te toetsen. "Dat kan pas sinds de liberalisering van 1 maart, maar uiteraard maakt Belgacom zelf daar geen reclame voor", zegt topman Joe Chtouki.

Frank Jacobs

BR>Toledo is sinds begin '97 aanwezig op de Belgische telefoonmarkt. "Je kunt ons het best beschouwen als een aankoopcentrale: we kopen connecties bij andere operatoren, en die bieden we onze klanten aan. Tot nog toe waren dat uitsluitend bedrijven, maar vanaf nu doen we het ook voor particulieren, via het systeem

Profit +

" zegt gedelegeerd bestuurder Chtouki.

Automatisch

Profit + is nieuw in België, zelfs in heel Europa. Toch is Toledo niet de enige, en zeker niet de eerste operator die goedkope(re) tarieven aanbiedt. Wat er dan wel zo nieuw aan is?

"Bel je interzonaal of internationaal via een andere operator zoals Telenet of WorldCom, dan moet je eerst een code intoetsen die je oproep van Belgacom wegleidt naar die specifieke operator. Zo'n code, da's vervelend."

"Sinds 1 maart is Belgacom verplicht om

carrier preselect

toe te passen. Wat betekent dat je geen code meer hoeft te hebben: je betaalt ons een jaarabonnement van 995 frank, wij geven jouw telefoonnummer aan Belgacom door en zij zijn verplicht om jouw oproepen automatisch naar ons door te schakelen", legt Chtouki uit.

Bel je zonaal, dan wordt je oproep opnieuw automatisch naar Belgacom doorgeschakeld. Bijkomende abonnementsvoorwaarde is wel een minimum-factuurbedrag van 500 frank per maand.

Beursgang

Voor die automatische doorschakeling moet Toledo 495 frank (plus BTW) aan Belgacom betalen. Veel houden ze er dus niet aan over. En dan ook nog eens de laagste tarieven aanrekenen? Hoe kan dat?

"In de laatste Test Aankoop werd InTouch GTS aangeduid als de goedkoopste operator. Wel, onze tarieven liggen nog eens 50 procent lager. Omdat wij een aankoopcentrale zijn en veel volume aankopen, kunnen we gunstige prijzen afdwingen. Maar eigenlijk verdienen we niets op onze gesprekken, niet meer dan 3 à 5 centiem per minuut. En dat alleen maar omdat de wet verbiedt om producten tegen kostprijs aan te bieden. Nog goedkoper dan wij het doen is dus wettelijk verboden."

Toledo bereidt zich voor op een beursgang, en wil daarom via superlage tarieven zo snel mogelijk een groot marktaandeel bezitten. Over 4 maand wil het bedrijf 40.000 particuliere abonnees hebben. Eind volgende week begint Toledo met een grootscheepse reclamecampagne over heel het land.

Wie de

claims

van het bedrijf over zijn tarieven wil controleren, kan die per land bekijken op de website (www.toledo.be). Voor info kan je ook terecht op het groen nummer 0800-40.600.

Tariefvoorbeelden:

(in frank/minuut, telkens piek-, resp. daluurtarief)

• België (interzonaal): 2,89 en 2,54

• Groot-Brittannië: 2,42 en 2,07

• VS: 2,94 en 2,59

• Duitsland: 3,14 en 2,79

• Kongo-Kinshasa: 28,83 en 28,48

• Rusland: 10,68 en 10,34

Nu in het nieuws