Duiven vliegen online binnen

Duivenmelkers kunnen voortaan 'online' de aankomst van wedstrijden volgen. Het World Pigeon Center (WPC), een soort opleidingscentrum voor duiven in Hoeselt, is sinds kort rechtsreeks aangesloten op het glasvezelnetwerk van VersaTel. Aan het unieke internetproject hangt een prijskaartje van 200 miljoen frank.

Dirk Billion

BR>Het WPC verleent onderdak aan heel wat buitenlandse duiven. Het nieuwe project wil nu dat de duivenmelkers die hun duiven in het 'duivenhotel' hebben ondergebracht, altijd weten wat er met hun duiven gebeurt.

Initiatiefnemer Jean-Louis Jorissen: "Het volledige WPC-gebouw is uitgerust met een ultramoderne audio- en video-installatie. Die registreert het reilen en zeilen in het World Pigeon Center: beelden van de duiven in hun 'hotelkamers', de aankomst van de duiven na een wedstrijd, de voorstelling van seminaries, trainingen en evenementen, de verslagen van voorbije evenementen. Niets ontsnapt aan het oog van de talrijke camera’s."

Versatel zorgt voor de installatie, de configuratie en het onderhoud van de WPC-webserver en voor de integrale verwerking van het voortdurend binnenstromende klank- en beeldmateriaal. Dit wordt

in real time

weergegeven op de WPC-website, een proces dat

real video streaming

wordt genoemd. In een latere fase moet een

online database

ervoor zorgen dat bezoekers permanent de laatste duiveninformatie kunnen opvragen.

Capaciteit

Om alle duivenliefhebbers toe te laten het World Pigeon Center online te bezoeken, stelt Versatel een glasvezelverbinding van hoge capaciteit ter beschikking. Iedereen die, waar ook ter wereld, over een computer en een internetverbinding beschikt, kan de website van het World Pigeon Center onbeperkt bezoeken.

Het systeem vertraagt niet als er massaal naar WPC gesurft wordt. "Dat is ons verschil met Telenet, ook een aanbieder van breedband," stelt PR-coördinator Katrien Van der Schueren van VersaTel. "Als een bedrijf op ons netwerk wil aansluiten leggen we een netwerk tot voor de deur. Zelfs als een massa surfers allemaal tegelijkertijd zware videobeelden binnenhalen, vertraagt het systeem niet. Duiven via glasvezel is eigenlijk een combinatie van het oudste en nieuwste communicatiemiddel."

VersaTel Telecom is een snelgroeiende netwerkoperator van Amerikaans-Nederlandse origine, die in ons land opereert vanuit Antwerpen. VersaTel noteert op de Amsterdamse AEX en op Nasdaq.

Nu in het nieuws