In vervuilde lucht valt minder neerslag

De vervuiling van industriegebieden vormt een groot obstakel voor de vorming van neerslag. Voor dichtbevolkte gebieden geldt hetzelfde. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Geowetenschappen aan de Universiteit van Jeruzalem.

DPA

BR>Het vermoeden bestond al jaren dat milieuverontreiniging de vorming van regen of sneeuw kan hinderen. Daar is nu met satellietbeelden ook het bewijs voor gevonden.

Onder normale omstandigheden ontstaat regen uit piepkleine druppeltjes. Een miljoen van die druppeltjes moeten zich aan elkaar binden om één regendruppel te vormen. In zwaar vervuilde lucht verloopt dat proces moeizaam, omdat de druppeltjes zich aan vuildeeltjes hechten. Bij de vorming van sneeuw doet zich hetzelfde probleem voor.

Met satellieten zijn vervuilde wolken bekeken boven Canada, Australië en Turkije. Hoewel die wolken vochtig genoeg waren voor een stevige bui, viel er vrijwel geen druppel naar beneden. Boven afgebrande gebieden in tropische regenwouden zijn vergelijkbare waarnemingen gedaan. Ook daar konden door de aanwezigheid van roetdeeltjes geen regendruppels worden gevormd en bleef neerslag uit.