Bizarre bacterie ontdekt

Op een diepte van 500 meter in een verlaten kopermijn in de staat Californië hebben Amerikaanse onderzoekers een micro-organisme gevonden dat nog overleeft bij een zuurgraad van nul. Leven bij een dergelijk lage zuurgraad is nog niet eerder waargenomen.

BR> Het micro-organisme behoort tot de zogenoemde archaea, een evolutionair heel oude groep bacterin die een grote voorliefde hebben voor extreme levensomstandigheden. De omgeving waar deze 'extremofielen' leven, varieert van zeer heet (in heetwaterbronnen van boven de 100 °C), tot rond het vriespunt, onder hoge druk, zout, zeer basisch en ook heel zuur. De ontdekking wordt gemeld in wetenschappelijk tijdschrift Science.

Het nu ontdekte micro-organisme tiert het weligst bij een zuurgraad (pH) van 1.2. Bij een neutrale pH van 7 legt het echter het loodje. De archae-bacterie zou volgens de onderzoekers de oorzaak zijn van de sterke verzuring van het afvalwater uit mijnen waar metaalertsen worden gewonnen door de omzetting van zwavelzouten (sulfiden) in zwavelzuur.

De sterk zwavelzure omgeving van de Californische mijn herbergt bovendien nog aanzienlijke hoeveelheden cadmium, zink, koper en arsenicum. Hoe deze archae-bacterie in deze 'vijandelijke' omgeving kan overleven, is voor de onderzoekers nog een raadsel. De bacterie bezit geen dikke celwand, maar 'slechts' een dun, omhullend celmembraan, ongetwijfeld voorzien van zeer bijzondere eigenschappen

Nu in het nieuws